miercuri, 18 decembrie 2013

Cartea versului – colind

Diana Şontea,
 şef-oficiu, Filiala „Onisifor Ghibu”

Inconfundabilul Constantin Noica afirma în titlul său deosebit: „Cartea este o limitate care nu limitează”.
Probabil acesta poate fi considerat imperativul frumoasei întrevederi a învăţăceilor claselor primare, ai Liceului Teoretic „Minerva”, cu scriitorii Titus Ştirbu, Boris Schiţco şi folcloristul Tudor Colac.
Această manifestare a fost concepută „Extramuros”, anume în prag de Sărbătorile de iarnă, şi cum e firesc în aşa perioadă – de a veni şi de a face daruri, maeştrii i-au surprins pe cei prezenţi în Sala mare a liceului cu o deosebită donaţie de carte şi foarte multe-multe poeme-poezii care cântau refrenic Anotimpul alb. După un recital emoţionant şi frumoase colinde oferite de copii, poeţii invitaţi sau dezlănţuit şi ei cu „daruri” de lecturi ad-hoc, cu ingenioase ghicitori, sau cu legende tradiţionale.
Într-un moment, sala a sărit în picioare insistând să li se mai citească poeme cu Moş Crăciun, Albă ca Zăpada, cu Brazi frumoşi şi Bunei sfătoşi, încât scriitorii au uitat de timpul cronometrat şi şi-au continuat spectacolul.
Apoi a urmat un moment, demn de aventurile lui Guguţă. În Sala mare a intrat un pici din clasa 1-a, care a implorat-o pe mamă-sa să vină cu el, să-i citească pe de rost, dlui poet Boris Schiţco, toate poeziile din volumaşul Iarna. A făcut-o cu atâta dăruire de sine, încât pe final şi-a pierdut vocea, dar s-a ales cu cărţi de versuri cu urări de bine şi autograful autorului.
Pe final copii au „zmuls” promisiunea de a mai veni, de la îndrăgiţii scriitori Titus Ştirbu, Boris Schiţco şi folcloristul Tudor Colac.
Dna Ana Macarevici, directorul liceului, dar şi profesoară de Limba şi lit-ră română le-a mulţumit invitaţilor şi celor prezenţi, îndemnându-i pe toţi să cânte „Florile Dalbe”!

Frumos şi deosebit Spectacol de Poezie, Colind şi voie bună, dar el n-ar fi avut loc, dacă Biblioteca „Onisifor Ghibu” n-ar fi făcut şi n-ar fi organizat această Zi minunată!