luni, 20 ianuarie 2014

Ziua Națională a Culturii sărbătorită în sectorul Ciocana

Mila ȘEREMET,
șef oficiu, Filiala „Transilvania”

           
Cultura - pilonul trecutului, prezentului şi viitorului merită să fie marcată printr-o zi specială de 15 ianuarie! Fiecare ţară are o zi a culturii naţionale, dedicată unei personalităţi marcante din domeniul cultural, iar cea mai potrivită dată pentru cultura noastră este considerată ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu.
            La 18 ianuarie 2014,  la Pretura sectorului Ciocana, a fost sărbătorită Ziua Națională a Culturii.
            Această zi este specială și prin faptul că în sfârșit și oamenii de cultură, cum spunea Anatol Latâșev: „avem și noi o sărbătoare, fiindcă țara are ziua medicului, a profesorului, ... dar a omului de cultură ….” Odată cu instituirea acestei zile însemnate fie ca și cultura noastră să renască din criza globală ca pasărea phoenix din cenușa milenară, fiindcă anume ea, cultura este cea care ne definește ca națiune. Noi, cei de azi suntem destinați să promovăm, să valorificăm acel dat cultural, ce a străbătut barierele timpului pentru a ne înzestra cu disponibilitățile corespunzătoare. Cu acest prilej pretorul sectorului Ciocana, Galina Bostan împreună cu deputatul Republicii Moldova, Ghenadie Ciobanu au deschis parada celor mai însemnați oameni de artă, locatari ai sectorului Ciocana ce stau la baza culturi: teatru - N. Caranfil, pictură – Vasile Didic, muzică – Daria Radu, Anatol Latâșev, R. Ardezianu, ansamblul instrumental de muzică populară „Trandafir de la Moldova”, condus de Dumitru Caranda, Surorile Osoianu, V. Ghimpu-Munteanu, literatură – Renata Verejanu. Nu au lipsit și (diplome de excelență) nominalizările centrelor culturale pentru aportul adus comunității în domenul culturii de bibliotecile din sector: filialele „Transilvania”, Maria Drăgan, Alecu Russo. Cu diplomă de excelență au fost premiați: Filiala „Transilvania”, D. Caranda, E. Bogataia, P. Popa, I. Patrașcu. Diploma de merit „Steliana Grama” au obținut Liceul Teoretic „Toader Bubuioc”, „Olimp”, „Ștefan Vodă”, Gimnaziul nr.35, Școala primară nr. 82.
            Este important de a transmite generațiilor ce vin sarcina de a da și păstra cea mai mare comoară spirituală  – Cultura. Nu inventăm acum istoria, ci îndrăznim o urmărire a destinului valorilor noastre culturale, încercăm o predeterminare a  culturii. Conform logicii destinului, iminent în istoria planetară, orice cultură se concretizează în mod necesar în civilizație, în sensul că moartea e hărăzită odată cu nașterea și acesta este sensul suprem. Deci, este un organism viu, complex ca și omul are durată de viață și aceleași concepte care stau  la baza oricărui organism. Este de datoria fiecărui dintre noi să o păstrăm și s-o promovăm.  Nu trebuie să o inventăm, mai curând să o redescoperim în noi și prin noi.