sâmbătă, 1 martie 2014

Concursul ,,Scriitorii români te fac faimos'' la ediția a XII-a

Valeria BEȚIVU
șef-oficiu, Filiala ,,Ștefan cel Mare”

Succesul unei bibliotecii depinde de felul în care această instituţie este percepută de către membrii comunităţii. Biblioteca ,,Ştefan cel Mare'' şi-a format în societatea chişinăuiană imaginea de instituţie utilă comunităţii prin : accesul liber la informaţie; întâlniri cu scriitori, actori, regizori;  prezentări de carte în cadrul emisiunii ,,Convorbiri literare'' la Radio Moldova; articole despre activitatea bibliotecii în ziarul ,,Timpul'' şi în ziarul ,,BiblioCity'', prin concursurile cognitv-educative desfăşurate în fiecare lună și prezentate în cadrul emisiunii ,,Cultura azi’’ de la TV Moldova 1.
Pentru a promova cartea, şi a încuraja copii să citească și să cunoască mai profund creaţia literară, a marilor scriitori clasici şi contemporani, la iniţiativa dlui Director Dumitru Crudu am dat start concursului cu genericul  ,,Scriitorii români te fac faimos, destinat elevilor din clasele primare. De la prima ediţie a concursului, copii au studiat viaţa şi opera scriitorilor: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Ianoş Ţurcanu, I.L. Caragiale, Iulian Filip, Vasile Romanciuc, în luna decembrie s-a desfăşurat concursul cu tematica ,,Sărbătorile de iarnă’’
Ajuns la  ediția a XII-a, concursul se bucură de o mare popularitate între instituţiile şcolare din sectorul Botanica. Toate ediţiile concursului au fost moderate de bibliotecarele sufletiste Lilia Beșan și Aliona Mihailov, care ştiu să vorbească de la suflet la suflet cu cei mici,  şi care au depus o muncă enormă împreună cu directorul filialei  Dumitru Crudu la alcătuirea celor treizeci de întrebări despre viaţa şi activitatea scriitorilor.
Ne bucură interesul profesoriilor, elevilor faţă de acest concurs. Dacă, de obicei, noi, bibliotecarii, eram acei care mergeam la instituţiile de învăţământ pentru a invita elevii să vină la programele noastre culturale, de data aceasta, s-a întâmplat invers după prima ediţie a concursului din anul trecut dedicat aniversării a 163-a de la naşterea marelui geniu al literaturii române Mihai Eminescu, copii erau acei care veneau la biblioteca cu întrebări de genul da când e următorul concurs.
Adevărata surpriză  pentru copii participanţi la aceste concursuri au fost prezenţa marilor scriitori, Spiridon Vangheli, Ianoş Ţurcanu, Iulian Filip, Călin Vieru, fiul marelui poet Grigore Vieru. Profitând de ocazie copii au adresat întrebării scriitorilor referitor la activitatea literară.
La fiecare ediţie am avut un juriu select compus din personalităţii notorii: Maria Pilchin, Dumitru Grosei, Ianoş Ţurcanu, Ştefan Coman, Igor Isac, Valeriu Raţă, Vitalie Răileanu, Ion Iachim ş.a. Care au decis cine sunt câştigătorii fiecărei ediţii în parte. Învingătorii s-au ales cu diplome, menţiuni, bilete la teatru ,,Guguţă’’, cărţi oferite de Biblioteca Municipală ,,B.P. Hasdeu’’,  inclusiv premii băneşti oferite de către Direcţia Cultură a Preturii sect. Botanica şi din partea scriitorului Dumitru Crudu.

            După cum am menţionat mai sus, fiind la ediția a XII-a  şi aflându-ne în apropierea Zilelor Creangă, am dedicat această ediţie cunoaşterii şi studierii frumoaselor ,,Amintiri din copilărie’’ ale lui Ion Creangă, în bază cărora am desfăşurat în data de 27 februarie concursul Cu Ion Creangă devii faimos, Interesantă şi atractivă s-a dovedit a fi această ediţie, a întrunit 76 participanţi, toţi bine pregătiţi şi dornici de a concura între ei. Unde toţii participanţii au fost supuşi unui șir de întrebări referitor la activitatea scriitorului şi perepeţiile personajului Nică din ,,Amintiri din copilărie’’