luni, 24 martie 2014

O oră de lectură în largul oceanului Pacific

Valeria Beţivu, şef oficiu,
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’

În cadrul concursului Cea mai eficientă „Oră de lectură’’, organizat de către Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” s-a înscris şi Filiala ,,Ştefan cel Mare’’.
Nu în zadar, un scriitor şi filozof al Evului Mediu persan, Rumi, afirma pe bună dreptate: ,,când ai de a face cu un copil, trebuie să-i vorbeşti pe limba lui’’. Astfel a făcut şi dl director Dumitru Crudu în timpul orei de lectură pe marginea romanului ,,Împăratul Muştelor’’ de William Golding, când le-a vorbit elevilor de la Şcoala-Grădiniţă ,,Pas cu Pas’’, care ne-au trecut pragul bibliotecii în toiul dimineţii, pe limba lor, îndemnându-i să între în pielea personajelor şi să guste din atmosfera peripeţiilor, invitându-i să-şi imagineze că sunt şi ei printre acei copii care scapă cu viaţă după ce avionul cu care plecau în vacanţă se prăbuşi pe o insulă pustie şi nelocuită din mijlocul oceanului Pacific şi încurajându-i să caute să se salveze, să găsească colaci de salvare, să descopere firul Ariadnei care i-ar fi putut scoate la lumină. În romanul lui Golding, în urma catastrofei aviatice, mor toţi adulţii şi supravieţuiesc doar copiii, care caută să se descurce pe cont propriu, în inima întunericului şi sălbăticiei, făcându-şi singur rost de mâncare şi construindu-şi singuri adăposturi, unde rămân să doarmă peste noapte.
Însă ceea ce ar putea fi aventura vieţii lor, adică o nouă robinsoniada departe de adulţi şi de regulile acestora, se transformă într-un coşmar colectiv, ucigător de vise: ura ia locul inocenţei şi crima se înstăpâneşte peste o lume care-şi rătăceşte busola şi-şi pierde ochelarii.
Astfel, pe parcursul acestei ore de lectură, copiii au luat în serios provocarea şi au început să caute soluţii, Alis şi Dumitru Zaiaţ punându-se pe inventat un radio, prin care să transmită semnale lumii de peste ocean, iar Emilia Ababii apucându-se să scrie poezii, pe care se gândi să le ascundă într-o sticlă şi sticla s-o arunce în apele oceanului.
Un avion s-a prăbuşit
Iar părinţii copiilor murise
Fără nimeni au rămas ei,
Singuri, singuri, singurei
Şi-s oameni ca şi voi
9, 8, 6 anişori
Mesaje ei au tot trimis
Şi să ajungă acasă a rămas un vis.
Toţii plângeau, soarta le fusese grea
Dar unde se aflau nu uita nimenia
Dar în curând s-au înveselit
Şi cum le fusese soarta aşa şi au trăit
Într-o zi ei s-au gândit...
Iar apoi celorlalţi le-au povestit
Din frunze au făcut pătucuri
Şi lemne pentru focuri au agonisit
Cabana ei şi-au construit
Şi de mâncare au găsit
Ei cu toţii s-au împrietenit
Şi nopţi grele au răbdat
Dar tot aşa au continuat
Morala: Dragii copii! cu ce aveţi să vă mulţumiţi, sau aceiaşi soartă o să vi se întâmple.
De la un punct încolo, copii au intrat atât de bine în rol, încât atunci când colegul nostru, Dumitru Crudu, i-a anunţat că, dintr-o clipă în alta, pe uşă va intra salvatorul lor, toţi au înmărmurit cu ochii îndreptaţi asupra uşii.
Toţii copii au fost cuceriţi de atmosfera din timpul orei de lectură, ei rămânând în bibliotecă minute bune şi după terminarea acesteia, nemaivrând să plece acasă.

Dl Dumitru Crudu şi-a dat toată silinţa pentru a transforma această oră de lectură despre sensurile romanului într-o lecţie de viaţă. Împăratul muştelor este o carte despre rezistenţă şi slăbiciune, înţelegere şi înşelare, despre noi şi pentru noi, oamenii. Ideea ei e foarte simplă: răul şi binele îşi trag rădăcinile din copilărie. Haideţi să le facem copiilor noştri o copilărie foarte frumoasă, ca să nu aibă mai târziu o viaţă insuportabilă.