miercuri, 16 aprilie 2014

Calendarul profesiilor

Ecaterina Nedzelschi, șef oficiu, Filiala „A.  Mickiewicz”

 Sub acest titlu am organizat un ciclu de întâlniri cu persoane ce s-au manifestat în diferite profesii. Activităţi, la solicitarea absolvenţilor de liceu, cititorii filialei polone. Tot ei au ales despre care profesii doresc să cunoască mai mult. Întâlnirile s-au petrecut o dată pe lună, la ora clasei, în incinta bibliotecii „A. Mickiewicz”.
Organizând aceste activităţi au dorit ca absolvenţii să afle despre una sau altă profesie, direct de la persoana care lucrează mai mulţi ani în domeniul ales. Considerăm că acestă informaţie este mai veridică. În plus, utilizatorii pot adresa întrebări şi primi răspuns imediat.
Olesea Rudeaghina, cunoscută poetă şi redactorul revistei „Russkoe pole”, profesor la Universitatea Slavonă, a povestit despre profesia de jurnalist, regizor de sunet şi tehnoredactor. Doamna Rudeaghina lucrează de peste 25 ani la TV Moldova şi este apreciată de colegi ca un specialist foarte bun.
Igor Zavalschi, general în rezervă al Armatei Naţionale, actualmente lucrează ca pedagog la Academia Militară din Chişinău. Domnia Sa a povestit despre Armata Naţională, despre facultăţile Academiei Militare şi profesiile necesare armatei.
Stela Vârtosu, profesor la facultatea de Psihologie USM, a venit la întâlnire cu publicul împreună cu masteranzii Ecaterina Postolatii, Igor Doncenco, Ecaterina Beharscaia. D-na Vîrtosu a povestit despre profesia de psiholog şi necesitatea ei în societate. Psihologia generală, psihologia cognitivă, psihologia clinică, psihologia vârstelor, psihologia socială etc.
Psiholog în şcoală, armată, penitenciare, azile, psihologia familiei, ajutor în business, în rezolvarea conflictelor, în comunicare ş.a. Lucru cu copiii autişti, cu dizabilităţi, cu retard mental... Masteranzii la rândul lor au povestit de ce şi-au ales profesia şi cum îşi văd viitorul.
            Ion Grosu, procuror militar, a adus la cunoştinţă adolescenţilor necesitatea profesiei de jurist într-un stat de drept, despre necesitatea reformei în justiţie, care este specificul profesiei de procuror, judecător, avocat, notar. De ce este necesar să cunoaştem legislaţia Republicii Moldova. Adolscenţii, viitorii studenţi, au ascultat cu mare atenţie, şi-au făcut  notiţe, au stat de vorbă individual pentru a afla mai multe amănunte. Studentul Andrei Liboni, anul IV la IRIM le-a povesti cititorilor de ce şi-a ales facultatea de drept.
            La finele ciclului „Calendarul profesiei”, utilizatorii au vorbit şi despre importanţa profesiei de bibliotecar. 12 ani biblioteca şi bibliotecarii au fost cei mai buni prieteni, au venit în ajutor cu diverse informaţii, documente, materiale pentru temele de acasă. Biblioteca şi mai departe va fi în slujba comunităţii.
            În total, pe parcursul a 4 luni, au aflat mai detaliat despre 10 profesii.     

Şi profesorii, şi elevii au fost mulţumiţi de aceste întâlniri cu specialiştii şi credem că întâlnirile  le-au fost de real folos.