sâmbătă, 17 mai 2014

Clubul ,,Arta de a fi părinte”

Angela OLĂRESCU,
                                                                                                              Biblioteca Publică Cricova

 În lumea noastră complexă și stresantă, părinții se stăruie să găsească calea de comunicare eficientă cu copiii lor de la o vîrstă fragedă. Atunci cînd copiii se simt înțeleși și cînd sunt îndrumați cu încredere de părinţii lor ei dobîndesc un sentiment de securitate și încredere în sine. Fiecare copil se naște cu un anumit talent, dar noi părinţii trebuie să știm cum să-l ajutăm în dezvoltarea lui.
Comunicarea deschisă dintre părinte și copil, bazată pe nonviolență fizică și psihică, cunoașterea dezvoltării  psihoemoționale a copilului  reprezintă  aspectul de bază în construirea și dezvoltarea unui copil sănătos emoțional. Cu acest scop am dat start unui nou proiect  Clubul:Arta de a fi părinte”  începînd din luna februarie 2014 . Cu ajutorul acestui Club, părinții din Cricova pot beneficia  informații utile atît teoretice cît și practice în domeniul educării și a disciplinării pozitive pentru copilul său.  Clubul se desfăşoară consecutiv a treia duminică a fiecărei luni. Este condus de Olesea Godoroja -  specialist în psihologia copilului și a familiei și Angela Olărescu – şefa Bibliotecii Publice Cricova.
      Obiectivele:    
  • Descoperirea părintelui din tine
  •  Descoperirea regulilor de funcționare a familiei tare
  •   Cunoaşterea nevoilor și emoţiilor propriului copil
  •    Identificarea problemelor din cadrul familiei și dezvoltarea strategiilor de rezolvare a acestora.
      Grupul țintă:  Familiile tinere.
      Formele:  lecție publică, expoziție de carte, listă de recomandare, reviste bibliografice, mapă tematică.
      Clubul se desfăşoară pe subteme: Cînd ar trebui să ne îngrijoreze comportamentul copilului; Cum să depăşim crizele de dezvoltare la copil;   Desenul copilului – ca metodă de diagnostic etc.
Fiecare părinte poate afla despre factorii comportamentului copilului, vîrstei; cînd copilului i se dă  autonomie, anume prin explicaţie; caracterizarea copiilor; dezvoltarea independenţei etc. Mama este persoana care dezvoltă încrederea în copil. Copiii trebuie educaţi, căci ei sunt adultul de mîine.
 Părinţii care participă la acest program sunt activi, povestesc diferite situaţii, întîmplări și dau întrebări, ca: de ce copilul la desen desenează lupul negru, dar nu sur; cum procedăm atunci cînd copilul în magazin face isterie că vrea anume jucăria dată; de ce se scoală în plînset; de ce copii sunt închiși în sine; timiditatea la copil, agresivitatea copilului, de ce copii se poartă urît, de ce minte copilul ș.a.
Părintele este cel mai important model pentru copilul său și deaceia el trebuie să aibă un comportament care are bunătate, răbdare, prietenie, responsabilitate, respect și ospitalitate. Mai mult timp să petreacă cu copilul împreună. Explicaţia să fie prin diferite jocuri. Vorbind cu copii putem descoperi adevăratele motive în rezolvarea problemelor alegînd soluțiile potrivite.  Căci fiecare copil învață de la părinte cum să se comporte şi cum să se descurce în viață.