miercuri, 21 mai 2014

Cu Iulian Filip devii faimos în cadrul Programului ,,Copiii Chişinăului Citesc o Carte’’

Lilia Beşan, bibliotecar
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’

În incinta Bibliotecii Ştefan cel Mare, s-a desfăşurat a XIV-a ediţie a concursului cognitiv-educativ Cu scriitorii noştri poţi ajunge faimos. Pentru ultima ediţie din acest an de învăţământ, s-a propus spre lecturare elevilor cartea care este inclusă în cadrul Programului Copiii Chişinăului citesc o carte - Urmele mele frumoase de Iulian Filip. La manifestare, au participat elevi din clasa a III-a de la Şcoala-Grădiniţă Pas cu Pas nr. 152 şi de la Liceul Iulia Haşdeu.
Concursul s-a desfăşurat în felul următor: elevii au fost împărţiţi în două echipe, fiecare dintre ele reprezentând instituţia de învăţământ din care face parte. După care, moderatoarele, Aliona Mihailov şi Lilia Beşan au adresat fiecare, pe rând, câte o întrebare. Dacă elevii nu răspundeau corect din trei încercări, întrebarea era readresată celeilalte echipe. O altă etapă a concursului, a constat în aceea, ca elevii să prezinte câte o scenetă în baza cărţii Urmele mele frumoase; şi anume, echipa de la Şcoala-Grădiniţă Pas cu Pas nr. 152 au înscenat piesa „Vânătorul şi vânatul”, iar micii „actori” de la Liceul Iulia Haşdeu au fost în rolul - al unui unui spic, al ploii şi al unui plugar (Spicul şi prietenii lui). La capitolul „interpretare”, câte o elevă din fiecare clasă a interpretat câte un cântec pe versurile lui Iulian Filip.
Scopul acestui concurs, este de a vedea cine cunoaşte mai bine opera lui Iulian Filip, respectiv, elevii au fost apreciaţi de următorii membri ai juriului: Natalia Meşină, Vera Goldman şi, mult aşteptatul -  scriitorul Iulian Filip. Deci, iată care sunt învingătorii: pentru premiul întîi a fost desemnată Felicia Bivol, iar pentru cel de-al doilea - Alexandra Leşan, eleve în clasa a III-a la Liceul Iulia Haşdeu; Valeria Cernavca, elevă în clasa a III-a la Şcoala-Grădiniţă Pas cu Pas nr. 152, a obţinut o diplomă de gradul III. De asemenea, s-au acordat 7 menţiuni următorilor participanţi: gemenilor Daniel şi Daniela Ungureanu, Valeriei Grigori şi Mihaelei Untu – elevi la Liceul Teoretic Iulia Haşdeu, iar Evelina Gîscă, Andreea Melnic şi Nicolas Rusu sunt elevi la Şcoala Grădiniţă Pas cu Pas nr. 152.
Spre final, Iulian Filip a mărturisit că i-a plăcut în mod deosebit manifestarea, deoarece pentru prima dată şi-a văzut creaţia „exprimată” în diverse forme: prin cântec, poezie şi lectură cu scopul de a concura cu alţi elevi.
Acest timp a fost deosebit, şi prin faptul că, toţi cei prezenţi la eveniment au fost primii cărora Iulian Filip le-a citit ultima sa poezie – dedicată unei fetiţe – vecinei sale, care, în loc de „bună ziua”, zice: „dle Filip, mai aveţi vre-o carte nouă ?”
Astfel, participarea la un astfel de concurs de inteligenţă şi erudiţie, dedicat cunoaşterii vieţii şi operei diverşilor scriitori români, trezeşte dorinţa de a cunoaşte mai mult, antrenează memoria şi agerimea minţii, permit copiilor să se afirme şi să aspire la dezvoltarea capacităţilor artistice.

La încheiere, directorul bibliotecii, dl Dumitru Crudu, le-a mulţumit elevilor pentru participare şi i-a invitat la următorul concurs, care va avea loc în toamnă.