miercuri, 7 mai 2014

Doar cunoscând limba ta ai un viitor

Diana Şontea,
Şef oficiu Filiala „Onisifor Ghibu”

 „Limba este casa fiinţei noastre”
 Mihai Eminescu


Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” deschide larg uşile cititorilor fideli,  venind, recent, cu o lansare de carte – un eveniment care va completa istoria noastră, destul de semnificativ.
Astfel, miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 14.30, în incinta Bibliotecii Onisifor Ghibu a avut loc lansarea volumului antologic de poezie şi eseuri, ediţia I-a Limba Română este Patria Mea (Tipografia Masterprint Super Offset, Bucureşti, 2014, coordonator Iuliana Gorea Costin). 
Această carte cu un titlu imperativic - Limba Română este Patria Mea  cuprinde cele mai frumoase creaţii poetice, clasice şi contemporane, cât şi lucrările premiate în cadrul concursului omonim - un îndemn la creaţie şi sacralitate, organizat de Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova  în perioada 20-31 august 2013.
Cartea a fost ilustrată de maestrul Mihai Potârniche, care Reprezintă o „icoană” ce a reflectat prima ediţie a Zilei Limbii române la Chişinău şi Bucureşti în anul 1989.
Iuliana Gorea Costin, care este şi coordonatoarea acestui volum, a afirmat că ideea de a scrie această carte a venit la Bucureşti. Mai întâi a fost lansat un concurs Limba română este Patria Mea la care au participat mulţi români din R. Moldova: „Publicul şi dorinţa de a ne cunoaşte tot mai mult m-a făcut să adun în această carte cele mai frumoase poezii, şi sperăm cu sprijinul tuturora această carte să fie mai mare. Am venit cu ideea că cartea poate să ne menţină legătura dintre românii de peste cele două maluri ale Prutului”, a afirmat autoarea în debutul evenimentului.
Academicianul Mihai Cimpoi a fost printre primii care a contribuit la valorificarea limbii române, în acest spaţiu cultural. El a afirmat: „Ne bucură faptul ca această carte e ca o „viză” a noastră intelectuală. Titlul cărţii este preluat de la Nichita Stănescu şi este unul sugestiv.
Elevii clasei a III-a de la Gimnaziul „Nicolae Costin” au venit cu o compoziţie literară din opera lui Dumitru Matcovschi şi Grigore Vieru, promovând valoare limbii şi a neamului nostru. Evenimentul a devenit şi mai frumos când învăţăceii au fredonat un cântec despre Ţara şi Neamul nostru românesc - Basarabie nu plânge, muzică de Basarabeanca.
O constantă promotoare a limbii române este şi Omul de artă Ninela Caranfil, care slujeşte limbii române timp de 45 ani, la teatrul naţional. Artista a venit cu o propunere către Iuliana Gorea Costin ca să meargă mai departe cu ideea de a scrie încă o ediţie, dar să fie tipărită în limba străină.
„Ediţia acestei cărţi frumoase e o lumânare, o lumină pe care o simţim cu toţii. Este truda în care aţi adunat atâta poezie, atâta dragoste”, a afirmat Academicianul Eugen Doga.
Printre vorbitori au luat cuvântul şi Anatol Petrencu, este şi el un luptător care luptă pentru a păstra limba noastră cea română.
Dna Raisa Vieru, a afirmat că această cartea reprezintă o antologie care cuprinde o mulţime din poeziile lui Grigore Vieru, care a luptat încă de pe timpuri pentru limba noastră.

Spre final, în sunete de aplauze, a încântat publicul cu cântece din repertoriul său maestrul Eugen Doga, fredonând câteva versuri acompaniate la pian, împreună cu studentul său Ion Negură care a interpretat la flaut o improvizaţie de Peisaje Rustice în 9 acte.