luni, 26 mai 2014

Săptămâna Uşilor Deschise la Filiala de Arte „Tudor Arghezi”

                                                                                                               Anastasia Moldovanu,
                                                                          bibliotecar principal, Filiala de Arte „T. Arghezi”



Programul SUD a evoluat între 19 şi 23 mai, o perioadă destul de frumoasă, însoţită de freamătul copacilor, ce au îmbrăcat coroana verde şi de mirosul fermecător al bujorilor. Expresia materială a acestui anotimp a fost redată şi în expoziţia de pictură cu genericul Picturi de primăvară, amplasată în sala de manifestaţii a bibliotecii. Frumuseţea naturii  nu scade însă din intensitatea acestei săptămâni, deoarece se rezolvă ultimele teste în şcoli şi se resimte atmosfera încărcată dinaintea examenelor. Tot în aceste zile biblioteca îl comemorează şi pe poetul român Tudor Arghezi, numele căruia îl poartă. În aceste cinci zile au fost realizate activităţi interesante atît prin mesajul lor de încurajare a lecturii, cunoaştere prin informare şi studiu, cît şi prin divesificarea acestora după formă şi conţinut. De aici, evident şi grupurile ţintă cuprinse la activităţi au fost din cele mai diverse. Astfel, de la cititul pe silabe ne-am transferat în lumea culorilor şi a armoniei literaturii, teatrului şi culturii, dezvăluită prin prestaţiile de exlelenţă a invitaţilor de onoare - actori, scriitori, interpreţi, cineaşti, pictori şi profesionişti în domenii.  Accentul a fost pus pe resursele informaţionale ale bibliotecii. Expoziţiile tematice au cuprins aria de activitate a instituţiei noastre, documentele expuse au evidenţiat profilul şi specificul colecţiilor bibliotecii. Expoziţia T. Arghezi, poet, prozator şi gazetar cu o carieră literară deosebită - 134 ani de la naştere cu includerea operei complete, 43 de volume a poetului şi expoziţia Dumitru Matcovschi - poet naţional au stat la baza  mesajelor de informare din partea echipei bibliotecii. Ziua de Informare s-a concentrat pe cunoaşterea priorităţii naţionale, opera de creaţie a poetului D. Matcovschi, interacţiunea creaţiei sale literare cu reformele şi problemele sociale care au avut loc acum mai bine de două decenii, şi tot aici despre genul „dramaturgie” în opera poetului. Pentru o cunoaştere mai îndeaproape cu opera artistică a lui D. Matcovschi doritorii, printre care şi profesorii de la liceele participante la activităţi au primit  lista bibliografică „Eu am crezut şi cred, mai cred, ca-ntâia oară, că nu-i poet fără de ţară”, elaborată de bibliotecari. Expoziţia Muzeele vorbesc a fost un mijloc de comunicare, tema dată fiind expusă şi în forma unei lecţii bibliografice referitor la Ziua Internaţională a Muzeelor, marcată la 18 mai. Lecţia a fost precedată de asemenea şi de o listă bibliografică la temă cu surse preluate din colecţia bibliotecii.

Specificul de activitate a bibliotecii a fost demonstrat şi de prezenţa expoziţiilor tematice şi permanente de profil, care au cuprins informaţii referitoare la muzicologi şi compozitori: 95 de ani de la naşterea lui Gleb Ceaicovschi-Mureşanu, muzicolog, regizor, folclorist, pedagog şi Teodor Zgureanu, dirijor, compozitor, profesor universitar. 75 ani de la naştere; expoziţia Rapsozii noştri cu informaţii referitoare la biografia şi opera de creaţie a interpreţilor de muzică uşoară şi populară - Tamara Ceban, Mihai Dolgan, Ştefan Petrache, Ion Suruceanu, Nicolae Sulac, Nicolae Glib, Arsenie Botnaru ş.a. Pentru vizitatori a fost oferit accesul liber la colecţia documentelor speciale - documentele de muzică tipărită şi DAV (audio-vizuale) şi multi-media (casete, discuri de vinil).

Genericul Programelor „Chişinăul citeşte o carte” şi „Copiii Chişinăului citesc o carte” a făcut posibil, ca oaspeţii care ne-au călcat pragul în acest răstimp să cunoască detalii despre fiecare carte şi autor, expuse pe parcursul ediţiilor a XI-a şi a IX-a. Astfel prin expoziţia dată s-a făcut o incursiune în proza basarabeană contemporană de la noi, elevii au făcut cunoştinţă cu noi titluri de cărţi, care nu se regăsesc în programa şcolară. Luându-se în consideraţie faptul că anul de învăţământ este spre sfîrşit şi în contextul Programelor de lectură a BM „B.P. Hasdeu” au mai fost realizate în incinta bibliotecii noastre activităţi de prezentare a cărţilor propuse şi discuţii referitor la lectura lor, echipa a inclus două activităţi din acest program - întâlnirea cu autorii cărţilor „Voiaj de nuntă în trei” de autorul Mihai Ştefan Poiată şi „Urmele mele frumoase” de autorul Iulian Filip. Participarea elevilor a fost cuprinsă şi în alte acţiuni culturale:  Personalităţi ale culturii basarabene realizată prin prezenţa ex. Ministrului Culturii, actorului şi regizorului Ion Ungureanu, lexicografului Andrei Crijanovschi, poetului şi editorului Ion Căpăţână, compozitorului Ilie Valuţă; Lansarea cărţii „Speranţă şi destin” de publicistul şi prozatorul Nicolae Roibu; Întâlnirea cu scriitorul  Maria Osoianu-Niconov şi prezentarea cărţilor „Fiica olarului” şi „Taina şarpelui” de M. Osoianu-Niconov.

Tinerii au fost prezenţi prin realizarea a două training-uri - noi programe de dezvoltare durabilă şi antreprenoriat social în domeniul ecologiei unde au fost aplicate noi tehnici şi modele de învăţare prin intermediul utilajului modern.



A fost realizat şi un atelier de instruire pentru bibliotecari „10 motive pentru o fotografie de succes”, care a cuprins participarea colegilor din reţeaua BM „B.P. Hasdeu. În Săptămâna Uşilor Deschise a evoluat în continuare activitatea în grupurile pe interese - în ritmurile dansurilor moderne; Ce, Unde, Cînd;  grupul Astronomie