joi, 31 iulie 2014

ADMITEREA 2014

În perioada 21 iulie – 2 august 2014, la Universitatea de Stat din Moldova va avea loc depunerea dosarelor pentru admiterea la studii superioare de Licenţă (Ciclul I) şi studii superioare de Masterat (Ciclul II) la domeniul de formare profesională Ştiinţe ale Informării.
Pentru admiterea 2014, la Ciclul I (Licenţă), sunt prevăzute locuri la buget atât la secţia cu frecvenţă la zi, cât şi la secţia cu frecvenţă redusă.
La secţia cu frecvenţă la zi în planul de admitere 2014 sunt prevăzute locuri cu finanţare din buget pentru următoarele specialităţi la domeniul de formare profesională Ştiinţe ale Informării:
344.1 Biblioteconomie, Asistenţă Informaţională şi Arhivistică – 15 locuri;
344.2 Tehnologia Comunicării în Domeniul Infodocumentar – 5 locuri;
344.3. Servicii Informaţionale şi Socioculturale – 5 locuri.
La secţia cu frecvenţă redusă sunt prevăzute locuri cu finanţare din buget pentru specialitatea 344.1 Biblioteconomie, Asistenţă Informaţională şi Arhivistică – 15 locuri.
Planul de admitere poate fi consultat la adresa: http://usm.md/admitere/?page_id=1739
Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova încurajează cadrele bibliotecare să depună dosarele pentru înmatriculare la studii superioare de specialitate. În mod deosebit sunt încurajaţi lucrătorii bibliotecilor din cadrul Sistemului Naţional de Biblioteci să depună dosarele la secţia cu frecvenţă redusă. În contextul participării bibliotecilor din Republica Moldova la Programul Novateca dobândirea de noi competenţe profesionale este destul de actuală.
Atenţionăm că studiile la secţia cu frecvenţă redusă sunt o modalitate de formare continuă, iar obţinerea diplomei de studii superioare de Licenţă la specialitatea Biblioteconomie, Asistenţă Informaţională şi Arhivistică oferă posibilităţi nu doar de perfecţionare profesională, dar, inclusiv, de obţinere a gradelor de calificare.
Pentru depunerea dosarelor candidaţii pot consulta Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de Licenţă (ciclul I) în anul 2014 (http://usm.md/admitere/?page_id=47).
Dosarul candidatului la studii va cuprinde următoarele documente obligatorii:
a) actul de studii, în original, cu anexa respectivă;
b) certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii;
c) 4 fotografii 3x4 cm;
d) extrasul din carnetul de muncă (pentru persoanele angajate în câmpul muncii);
e) copia buletinului de identitate;
f) copia certificatului de căsătorie (în cazurile când numele din actul de studii nu coincide cu numele din buletinul de identitate);
g) chitanţa de plată a taxei de înscriere.
În funcţie de categoria de concurs se depun şi alte documente.
Notă: Informaţia despre documentele necesare pentru admitere le găsiţi la  pagina 3 a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de Licenţă (Ciclul I).
Atenţie: La cererea de înscriere la concurs se vor anexa copiile documentelor menţionate mai sus, avizate, în baza originalelor, de către Comisia de admitere.
În cazul în care candidatul la studii intenţionează să participe la concursul de admitere doar la Universitatea de Stat din Moldova la cererea de înscriere se anexează documentele în original.
Atenţionăm că la secţia cu frecvenţă redusă pot depune dosarele doar candidaţii care au diplome de bacalaureat, diplome de studii medii de specialitate (colegii) şi diplome de studii superioare.

CICLUL I (LICENŢĂ)
Pentru admiterea din anul curent pentru Ciclul I (Licenţă) la domeniul de formare 344 Ştiinţe ale Informării sunt prevăzute locuri la buget şi în bază de contract la specialităţile Biblioteconomie, Asistenţă Informaţională şi Arhivistică (secţia cu frecvenţă la zi şi cu frecvenţă redusă), Tehnologia Comunicării în Domeniul Infodocumentar, Servicii Informaţionale şi Socioculturale.
În anul 2014 se face admiterea la două specialităţi noi din cadrul domeniul de formare 344 Ştiinţe ale Informării. Mai jos vă oferim informaţie succintă despre aceste specialităţi.
specialitatea – 344.2 Tehnologia Comunicării în Domeniul Infodocumentar
Este o specialitate practică marcată de următoarele direcţii – administrarea, expertiza şi consultanţa privind resursele infodocumentare (tradiţionale şi digitale); socializarea, educarea, instruirea şi consultanţa diferitor categorii de utilizatori de informaţie; medierea şi transferul de cunoştinţe; cercetarea ştiinţifică a resurselor infodocumentare şi a consumatorilor de informaţie.
Domeniul activităţii profesionale: centre de informare ştiinţifică şi tehnică, centre infodocumentare din domeniul dreptului, educaţiei, business, cultură; centre de consulting infodocumentar; ştiinţă şi practică infodocumentară, inclusiv toate tipurile de biblioteci, subordonate diverselor ministere şi departamente; instituţii editoriale şi librării; arhive, muzee şi alte instituţii şi organizaţii din sistemul comunicaţiilor infodocumentare.
Posibilităţi de angajare în câmpul muncii: centre de informare ştiinţifică, biblioteci, arhive, muzee, servicii personal, librării, edituri, agenţii de consulting informaţional, birouri ale instituţiilor (publice) destinate lucrărilor administrative şi alte instituţii infodocumentare.
Lista profesiilor conform specialităţii: administrator al serviciului electronic de informaţie; analist-indexator; arhivar; bibliograf; bibliotecar; administratori de sisteme informaţionale şi produse multimedia / hipermedia; documentarist; expert în supravegherea tehnologică, informaţională şi inginerie documentară; expert-consultant în informare documentară; formator în informare / documentare; gestionar de metadate; gestionar al circuitului documentar; gestionar al documentelor instituţionale; inginer informaţie tehnico-ştiinţifică; profesor documentarist; redactor tehnic; secretar-referent; specialist al transferului informativ şi cognitiv; specialist în cercetarea informaţiei şi arhivare electronică.
specialitatea – 344.3 Servicii Informaţionale şi Socioculturale
Reprezintă o specialitate praxiologică orientată spre următoarele direcţii – crearea, gestionarea şi evaluarea serviciilor informaţionale, sociale şi culturale; prestarea serviciilor informaţionale pentru utilizatori individuali, colectivi şi instituţionali; coordonarea serviciilor socio-culturale în administraţia publică locală, centrală; instruirea diferitor categorii de utilizatori privind furnizarea de servicii informaţionale; gestionarea proiectelor comunitare.
Domeniul activităţii profesionale: ştiinţă şi practică infodocumentară, inclusiv socio-culturală, realizată de structuri specializate în oferirea informaţiei, precum biblioteci, arhive, muzee, furnizori de baze de date, instituţii editoriale, librării, centre de cultură şi instruire pentru diverse categorii de persoane (copii, tineri, adulţi, de vârsta a treia), birouri de documentare şi alte instituţii din sistemul infodocumentar subordonate administraţiei publice locale, centrale, inclusiv entităţilor comerciale şi instituţiilor non-guvernamentale.
Posibilităţi de angajare în câmpul muncii: biblioteci publice şi şcolare, arhive, muzee, centre şi birouri de informare, librării, edituri, case de cultură, case de creaţie, cămine culturale, centre comunitare, structuri ale administraţiei publice locale, centre de documentare şi alte instituţii infodocumentare.
Lista profesiilor conform specialităţii: gestionar de servicii de informare în regim offline şi online; animator cultural; coordonator de proiecte comunitare; administrator de servicii de informaţii publice; bibliotecar; ofiţer de relaţii publice; formator în informare şi documentare; difuzor/distribuitor de carte; merchandiser; arhivar.
Planurile de studii pentru Ciclul I (Licenţă) pot fi consultate la adresa: http://usm.md/admitere/?page_id=25
CICLUL II (MASTERAT)
Pentru admiterea 2014, la Ciclul II (Masterat), sunt prevăzute locuri la buget şi locuri la contract.
Admiterea la studiile superioare de masterat se realizează pentru absolvenţii Ciclului I, deţinători ai diplomelor de licenţă.
Absolvenţii învăţământului superior, deţinători ai diplomelor de licenţă sau a diplomei echivalente, eliberate până în anul absolvirii primei promoţii de studenţi înscrişi în ciclul I, în conformitate cu prevederile art.27 al Legii învăţământului nr.547-XIII din 21 iulie 1995, au dreptul sa participe la concursul de admitere la studii superioare de masterat în aceleaşi condiţii.
Pentru depunerea dosarelor candidaţii pot consulta Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de Masterat (ciclul II) în anul 2014 (http://usm.md/admitere/?page_id=47).
Planurile de studii pentru Ciclul II (Masterat) pot fi consultate la adresa: http://usm.md/admitere/?page_id=399
Subiectele pentru examenul de admitere la specialitate pot fi consultate la adresa: http://usm.md/admitere/?page_id=399
Subiectele pentru examenul la limba străina şi proba la informatică pot fi consultate la adresa: http://usm.md/admitere/?page_id=373
 Programul de lucru a Comisiei de Admitere Ciclul I, Licență
Luni – Vineri: 0900-1700
Pauza de masa 1300-1400
Sâmbăta: 0900-1400
Blocul de studii nr. 1, str. M.Kogălniceanu 65

 Programul de lucru a Comisiei de Admitere Ciclul II, Masterat

Luni – Vineri: 0900-1700
Pauza de masa 1300-1400
Sâmbăta: 0900-1400
Blocul Central, str. Al.Mateevici 60

Informaţii de contact:
Republica Moldova,
or. Chişinău, str. A. Mateevici 60
Bloc Central, 225/C
tel. 022-577435, 022-577410