vineri, 25 iulie 2014

CU TROLLEYBOOK–UL ÎN MIRACULOASA LUME A CĂRŢILOR

 Natalia DUMITRAŞCU,
Filiala „Alba Iulia”
  
Anul acesta, în cadrul vacanţei de vară, Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu”, în colaborare cu  Primăria Municipiului Chişinău, a lansat proiectul estival “Trolleybook”, un program de lectură şi agrement cu ateliere de creaţie, jocuri, picturi ş. a. Proiectul a demarat  la data de 6 iulie şi va dura până la data de 24 august, de marţi până duminică, de la orele 11.00 la 18.00. Fiind amplasat la intrarea în Parcul de distracţii din “Valea Trandafirilor”  troleul de departe atrage atenţia copiilor cu desenele multicolore de pe capotă, cu faţada ilustrată: diverse secvenţe din povesti populare şi nu numai, îndrăgite de către toţi, în culori vii şi atrăgătoare. “Trolleybook”-ul oferă servicii de lectură, informare, recreiere în regim de filială a Bibliotecii Municipale, având drept scop promovarea şi încurajarea lecturii  ca mijloc de dezvoltare culturală a comunităţii din oraş, educarea valorilor literare şi culturale, folosirea eficientă a timpului liber în perioada vacanţei mari.  La acest proiect  participă, sub formă de activitate “extramuros”,  filialele Bibliotecii Municipale după un grafic prestabilit. Acest proiect este o noutate absolută pentru oraşul nostru, care aduce atâta bucurie vizitatori noştri de toate vârstele. Imaginaţi-vă doar pentru o clipă: Vara aceasta în Parcul din “Valea Trandafirilor” e agitaţie mare! Vă puteţi da seama şi Dumneavoastră înşi-va: vă stă la dispoziţie un troleibuz adevărat cu cabina şoferului la indiscreţie, cu butoanele de deschidere a uşilor şi cu cele de iluminat dreaptă a ta, unde mai pui că poţi schimba viteza când vrei şi roti volanul cu o mîină de şofer adevărat! Odată ieşit din cabina şoferului şi rotind privirea prin troleu vezi un salon multicolor, decorat cu secvenţe din desenele animate preferate, cu picturile copiilor care au fost deja în vizită pe aici, cu diferite lucruri confecţionate de micii vizitatori… Şi, totuşi, inima acestui troleu sunt  rafturile cu cărţi şi reviste pentru copii, tineri, pentru persoane de toate vârstele. Poţi rămâne aici ore întregi, călătorind prin lumea cărtilor, fie aşezat pe banca troleului, sau pe fotoliul ce te absoarbe, la volan sau afară, unde sunt instalate măsuţe cu scaune  chiar  in fata uşii, la intrare. Locul acesta frumos nu a fost ales la întâmplare. Chiar  în vecinătatea imediată se află centrul de jocuri, agrement, distracţii pentru copii cu carosel-uri de tot felul, cu “roata norocului”, cu “auto raliuri” ş. a. Adeseori copiii, sătui de distracţii, simt necesitatea de a cunoaste ceva nou: de a asculta o poveste, poate câteva poezii, a afla regulile jocului de şah, ori a desena pe coli detaşabile idei ce i-au impresionat… Toate acestea, dar şi multe ocupaţii plăcute le poţi realiza aici, şase zile pe săptămână!
La 24 iulie curent, echipa Bibliotecii “Alba Iulia”, reprezentată de patru bibliotecari, a stat la cârma acestei miraculoase biblioteci pe roţi, invitând şi delectând copii pe parcursul întregii zile cu cele mai variate activităţi. Pentru început am desfăşurat ore de lectură, cu copii adunaţi din parc, după cartea lui Dumitru Matcovschi “Buna dimineaţa, mamă”, învăţând pe de rost unele poezii din carte. Am atras atenţia copiilor la limbajul deosebit al poetului, la metaforele şi comparaţiile folosite de el, explicându-le în acelaş timp şi cuvintele necunoscute pentru ei. Apoi am propus copiilor să ilustreze versurile citite aşa cum işi imaginează ei. Copiii au purces la lucru cu mare entuziasm ilustrând poeziile “Fetele mele”, “Băeţii”, “Plopul”, “Clopoţel”, “Melcii”, “Cântec de leagăn pentru păpuşa Drina”, “Poama” ş. a. Am expus, apoi, toate desenele pe peretele troleului, unite sub genericul “Culorile poeziilor lui Dumitru Matcovschi”, care au atras, pe parcursul zilei, şi alţi noi vizitatori. Pentru cei mai mici vizitatori ai “Trolleybook”-ului am organizat o oră de lectură după cartea Marcelei Mardare “Epuraşul fricos”, am recitit cu voce tare diferite fragmente din poveste, apoi am povestit-o împreună, învăţând, în final, trei proverbe referitoare la temă, cum ar fi: “Fricosul se sperie şi de umbra sa”, „Fuga-i ruşinoasă, dar e sănătoasă”, „Fuge de parcă îl goneşte cu bici de foc”. Am citit şi ghicit împreună cu copii şi adolescenţii adunaţi mai multe ghicitori. Am avut şi 2 vizite în grup cu adolescenţi din afara Chişinăului, veniţi cu doamna profesoară să viziteze parcul. Cu ei am vorbit despre scriitorul, poetul şi dramaturgul Dumitru Matcovschi, le-am citit câteva poezii, apoi am trecut la rezolvarea unui rebus care pe orizontală forma cuvântul „Carte”, iar pe orizontală - sintagma „Alba Iulia”. Tinerii vizitatori au rămas foarte entuziasmaţi de cele văzute şi auzite şi, fiind dintr-o localitate rurală, au plecat cu ideia să organizeze şi ei ceva asemănător. Spre sfârşitul zilei am explicat grupurilor de copii din preajma  “Trolleybook”-ului regulile jocului de şah, demonstrându-le, simultan, cum se mişcă fiecare figură, cum capturăm piesele adversarului, apoi Laurenţiu, care are caregoria a patra la şah, împreună cu Alexandru au demonstrat un joc-model şi au avut mai mulţi spectatori. Pe tot parcursul zilei am avut  vizitatori de diferite vârste: 84 copii, care au împrumutat 150 volume de lectură, 82 tineri, care au răsfoit 100 de volume de carte, 39 persoane adulte, care au consultat 49 volume... Au fost prezenţi şi alţi vreo 5 copii, care, după observaţiile bibliotecarului de serviciu, vizitează biblioteca pe roate zilnic, dar şi o doamnă de o vârstă onorabilă care opreşte aici în fiecare zi, răsfoind cu plăcere mai multe dintre publicaţiile expuse.
Copiii şi tinerii vizitatori au apreciat drept foarte bună ziua când s-au aflat în ”împărăţia de vis a poveştilor”, după expresia lor, iar Sofia, Cristina, Alexandru şi Laurenţiu s-au exprimat cam aşa: ”Am petrecut o zi frumoasă, doamnele bibliotecare au fost foarte disponibile şi amabile, învăţându-ne lucruri interesante”... După părerea copiilor ideia cu  „Trolleybook”-ul a fost una fantastică, purtându-i în lumea poveştilor şi a culorilor în aceste zile călduroase de vară. Din partea Bibliotecii „Alba Iulia” au fost oferite copiilor mai multe semne de carte, fluturaşi vizând cartea „Urmele mele frumoase” de Iulian Filip, adresele bibliotecii în reţelele de socializare, de care am ataşat, cu lipici, bombonele. Astfel, învitându-i pe vizitatorii “Trolleybook”-ului să viziteze şi biblioteca noastră, iar cei ce nu au încă un bilet de cititor, să se grăbească... La finele programului preconizat pentru această zi am ajuns la concluzia că, a fost o practică deosebită, originală şi pentru noi, bibliotecarii, cu toate că pentru echipa bibliotecii noaste această zi am asemănat-o cu una din luna iunie, cu o zi obişnuită de activitate în Tabăra de lectură.


Noi, în acest context, avem şi câteva opinii, propuneri. Una dintre ele ar fi ca fiecare bibliotecă să vină aici cu un grup de copii – voluntari ai bibliotecii, cu care ar începe activităţile, apoi, se ştie, copiii atrag alţi copii şi chiar adulţi, mai uşor. Ne dorim şi, vă dorim ca acest proiect să se amplifice! Aşteptăm luna august, când vom reveni din nou la biblioteca pe roţi.