vineri, 4 iulie 2014

Semănători de lumină prin raze de cuvânt

Margareta CEBOTARI,
 bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”

                                                                                                                        Mama pâine albă coace,
Noi zburdăm voios,
Pentru pace, pentru pace
Mulţumim frumos.
(Grigore Vieru. Mulţumim pentru pace)

           
Aceste simple cuvinte de mulţumire pentru pace, scrise cu mulţi ani în urmă de marele nostru poet Grigore Vieru, rămân a fi actuale ca şi cele mai scumpe dorinţe ale oamenilor de pe glob.
 Aceste versuri au fost deseori readuse la actualitate de participanţii la Conferinţa Internaţională „Cuvântul în serviciul Păcii”, organizată de filiala din Republica Moldova a Federaţiei Internaţionale a Femeilor Pentru Pace în lume, preşedinte – Raisa Brăduțanu şi  Sun Culture Center Japan, preşedinte – Nobuko Omori. Foarte semnificativă a fost prezenţa la această activitate a oaspeţilor din Kiev, Ucraina, deoarece anume acum, în această ţară, inimile oamenilor sunt pline cu speranţe de pace şi stabilitate.
            După cum a menţionat Raisa Brăduţanu, Federaţia  Internaţională  a Femeilor Pentru Pace în lume preconizează realizarea unui proiect de activităţi cu genericul – „Podul Păcii”, această conferinţă fiind parte integrantă a acestui proiect. Despre pace putem vorbi nu doar în limbajul declaraţiilor politice, dar şi în limbajul sufletului nostru, de aceea au invitat la această activitate, care a avut  într-un loc deschis comunicării prin  carte, în Biblioteca „Onisifor Ghibu”, maeştri ai cuvântului poetic, scriitorii – Claudia Partole, Leo Bordeianu şi Ion Diordiev.
            Fiecare din ei a venit către cei prezenţi cu un mesaj de a ne gândi  la pace oricând şi oriunde, îndemnând publicul la lectura cărţilor, deoarece ele emană gânduri de linişte, de bunăvoinţă.
             „Pacea înseamnă dragoste, armonie, lumină, iar scriitorii sunt nişte semănători de lumină prin raze de cuvânt” – a ţinut să menţioneze Claudia Partole, povestindu-ne despre istoria apariţiei cărţii pentru copii Floarea iubirii, care a fost nominalizată cu premiu la Festivalul Nambook-2010 din Coreea de Sud, din cele 92 de lucrări expuse la concurs. Mesajul cărţii este simplu: doar floarea iubirii poate opri orice război şi oricine o poate creşte în sufletul său!
            Leo Bordeianu a salutat venirea oaspeţilor din Ucraina, exprimând regretul că nu pot scriitorii să oprească ceea ce este dirijat de politicieni. De aceea, pornind de la  ideea necesităţii păcii sufleteşti a început, acum trei ani, editarea ziarului „Scara spre cer”, încercând cu ajutorul Cuvântului Domnului să-i provoace pe oameni să caute lumina păcii.
            Scriitorul Ion Diordiev a reiterat un adevăr de mult cunoscut: cu un zâmbet putem aduce pacea în suflet şi în gând, – citindu-ne unele aforisme, adunate cu grijă în cartea sa „Pânea cea caldă”.
            Dna Serafima Sava, povestindu-ne istoria vieţii sale – copilărie pe timp de război, foamete şi sărăcie, ce a concis nefericit şi cu deportarea tatălui său, – a ascultat de povaţa mamei sale care i-a îndemnat pe copiii săi, să înveţe. În felul dat, cartea şi pacea le-a dat posibilitate să ajungă adevăraţi oameni, stimaţi în comunitatea în care au trăit. Astfel, mii de profesori de azi au fost elevii dumneaei, mai întâi la Şcoala Pedagogică din Orhei, apoi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău – instituţii unde a activat în cei 57 de ani de muncă. Pentru implicarea activă în viaţa socială, promovarea demnităţii şi verticalităţii acestui neam, Federaţia Internaţională  a Femeilor Pentru Pace în lume  i-a înmânat doamnei Serafima Sava un Hrisov de mulţumire, Medalia Zamolxe și un simbolic Colac al Păcii.
            Un frumos îndemn de pace a venit şi din numele ONG-ului Sun Culture Center Japan.  Preşedinta acestei societăţi culturale, dna Nobuko Omori, s-a adresat cu un îndemn de a confecţiona 1000 de cocori, simbol ai Păcii pe Pământ, pentru a fi dăruiţi în ţara vecină cu noi, în Ucraina, acolo unde acum este cel mai mult nevoie de bună înţelegere între oameni. Apoi, doamna Nobuko Omori, împreună cu un grup de conaţionale ale sale, sosite recent în Republica Moldova, ne-au bucurat auzul şi inimile  cu un cântec în limba japoneză.

            Finalul Conferinţei a fost unul feeric, graţie unui mic spectacol literar artistic prezentat de un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Hyperion” din or. Durleşti, fiind ghidaţi de Angela Chetrean, învăţătoare de clase primare şi Tatiana Isac, învăţătoare de muzică. Ne-au încântat sufletele şi ne-au molipsit cu bunătatea lor frumoasă, atât versurile şi melodiile celor mici, abia ieşiţi din clasa întâia, cât şi dansul popular prezentat cu mult foc de colectivul de dansatori din clasele mai mari.