vineri, 5 septembrie 2014

Diseminarea selectivă a informației la Filiala „Ovidius”

Natalia Ghimpu,
 Filiala „Ovidius”

           

Diseminarea Selectivă a Informaţiei (DSI) este formă de servire informaţional/documentară, individuală şi de grup realizată în scopul de a propune beneficiarilor informaţia bibliografică şi documentară actuală, adecvată unor cerinţe concrete, generate de procesul didactic şi de cercetare.  DSI cuprinde - diversificarea surselor de selectare a informaţiei atât în formatul tradiţional, cât şi în cel electronic. Necesitatea acestui serviciu a fost dictat de formarea unor relaţii mai strânse, mai profesionale - bibliografice între Filiala „Ovidius” și  comunitatea studenților din Municipiul Chișinău. Bibliotecile publice sunt vizitate și convertesc tot mai multi studenți ai diferitor instituții didactice prin diversitatea colecțiile stocate în depozitele sale. Reeșind din cerințele actuale Filiala „Ovidius” șe-a pus sarcina de a organiza în premieră -  DSI care a  inclus și Trusa inovațiilor prin Mini cursuri. Ediția 2014 - Programul Trusa absolventului/liceanului/studentului/masterandului.  Programul a fost o activitate complexă de informare, orientate pentru satisfacerea cerinţelor informaţionale pentru perioada de finalizare a studiilor medii, medii speciale, de licenţă şi masterat (elaborarea, prezentarea tezelor, proiectelor etc.). Unul din scopurile prioritare ale mini cursurilor  a fost și scopul - fiecărui beneficiar înformația solicitată. În calitate de parteneri au apărut Bibliotecile și Secțiile de Monitorizare și Cercetare de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea Academiei de Științe din Moldova, precum și administrațiile Liceelor, Colegiilor etc. Termenii de realizare  au inclus luna martie - 30 iunie 2014. Intențiile propuse de noi au cuprins: utilizarea eficientă a paginii WEB a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și a Filialei „Ovidius”; promovarea potențialului info-documentar virtualfactografic şi promoţional; expoziţii de documente -  expoziţii tematice, buletine, informaţionale; liste bibliografice; inovaţii creative pentru proiecte/teze anuale - licee/licenţă/master; consultații individuale și în grup pentru elaborarea structurii proiectelor/tezelor anuale - licee/licenţă/master; consultații individuale și în grup în elaborarea, citarea și prezentarea referințelor bibliografice pentru proiectele/tezele anuale - licee/licenţă/master. Mini cursurile individuale sau în grup sau realizat în spațiile funcționale ale Filialei „Ovidius” -  Sala de Referință (expromt, stipulate în prealabil, Zilele Bibliografiei),  precum și extramuros, la cererea beneficiarilor - la Biblioteca Colegiului de Construcție, organizator Tatiana Ambroci, directorul bibliotecii; la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea Litere; la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Psihologie și Științe ale Educației; la Universitatea de Stat din Tiraspol, Facultatea Limbi străine.
            Pe parcursul funcționării programului de consultați individuale propuse au beneficiat șapte studenți - Nelea Popovici și Malvina Covalciuc, studente la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Psihologie și Științe ale Educației, Dan Iachim, student la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, Gabriela Brănză și Natalia Jereghi, studente la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism etc. Au fost elaborate șase liste de Referințe bibliografice la temele - Psihologia Conflictului la școală, Conflictologia adoleschenților, Criminologia printre adoleschenți etc. 
            O surpriză a fost și adresarea a opt elevi de la Liceul „Mihai Viteazu” pentru suport în realizarea tezelor de an pentru proiectul despre Frederick Carlton „Carl Lewis” - sportiv și pentru proiectul „Nu drogurilor”. Informația a fost selectată în limba engleză, printată pe suport color pentru oformarea posterilor.
         Evaluarea a fost posibilă la finele acestei activități (la sfârșitul lunii iunie) prin  analiza solicitărilor şi cerințelor beneficiarilor prin metoda de observaţie - urmărire - discuţie.

            Diseminarea selectivă a informației care a  inclus Trusa inovațiilor prin Mini cursuri, Ediția 2014 - Programul Trusa absolventului/liceanului/studentului/ masterandului a fost o premieră. Acest program va continua cu speranța de a fi perfecționat prin folosirea: feedbak - ului activ; noi forme de diseminare,  noi metode de identificarea a informaţiei, suport în căutarea prin intermediul link-urilor la textele integrale on-line, documente în power point, imagini etc. Sperăm că la viitoarea ediție să întroducem un nou obiectiv - economisirea timpului de căutare şi accesare a informaţiei documentare care va fi solicitată și propusă spre binele benificiarului Bibliotecilor Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău.