marți, 16 septembrie 2014

Elena Chirică - voluntara cu care se mândrește Filiala ,,Ștefan cel Mare”

Valeria Bețivu, șef oficiu,
Filiala ,,Ștefan cel Mare”


În cadrul Programului ,,Lecturile verii'', Biblioteca ,,Ştefan ce Mare'', pe lângă şirul de activităţi programate pe parcursul verii, la solicitarea utilizatorilor bibliotecii şi-a propus să organizeze în fiecare duminică ore de studiere a limbii engleze şi franceze gratuit. Împreună cu voluntara bibliotecii Elena Chirică, filolog, manager social în organizaţie obștească - am dat start cursurilor de engleză şi franceză în perioada estivală. Celebra declaraţie a Națiunilor Unite, „Noi oamenii avem puterea de a schimba lumea”, s-a transformat în acţiuni concerte ale voluntarilor la nivel global. Astfel, Elena Chirică, în calitate de profesoară a depus o muncă enormă cu toţi doritori de a cunoaşte o limbă străină.  Serviciile de voluntariat s-au răspândit în întreaga lume, voluntariatul fiind privit ca o „modalitate de a forma prietenii între oameni de diferite categorii de vârstă și din țări diferite”. Ne-am convins de acest fapt de la prima lecție când printre simplii elevii au fost prezenți: scriitorul Nicoloae Spătaru, Dumitru Crudu şi Elena Ungureanu, cercetător ştiinţific la Institutul de filologie al AŞM,  dornici de-a studia o limbă străină și de-a forma noi prietenii. La prima întâlnire, cei prezenţi au făcut cunoştinţă între ei şi au învăţat alfabetul limbii engleze și franceze. 

Una dintre surprizele verii a fost oaspetele de onoare al cursurilor de limba engleză australianul Lee Orval, care a venit în ajutorul Elenei Chirică în predarea limbii engleze. Întâlnirea cu australianul Lee Orval a fost una de suflet, deoarece dlui a vorbit despre familia sa, țara sa, statul Victoria în care locuiește, despre călătoriile sale din Turcia și România. Elena Chirică zice: ,,e o mare responsabilitate, dar mă simt împlinită şi satisfăcută când văd biblioteca plină de cititori de diferite vârste dornici de a citi şi de-a studia limba engleză şi franceză'' O altă surpriză a fost la una din orele de limba franceză a bucurat publicul cu prezența sa, Anthony Le Trionnaire din Franța, stabilit în Chișinău de doi ani, vorbitor de limba română. Dumnealui a vorbit despre țara sa și orașul său natal Colpo, despre tradițiile noastre care l-au impresionat cel mai mult de când se află în Moldova.

Impactul cursurilor de limba engleză și franceză a fost unul pozitiv, biblioteca şi-a promovat imaginea şi calitatea serviciilor, atât în Chișinău cât și peste hotarele țării, voluntara Elena Chirică împreună cu alți voluntari ca domnul Lee Orval din Australia și Anthony Le Trionnaire din Franța, prin misiunea lor nobilă şi altruistă, au dobândit o experienţă de muncă şi noi competenţe, extinzându-şi orizontul cultural în universul informaţional al bibliotecii.