vineri, 26 septembrie 2014

NOCTURNA BIBLIOTECILOR 2014: De ce să mergi noaptea la bibliotecă?

Pentru că incultura are adepți în toată puterea zilei!
       În ultimii ani am învățat cu toții o lecție prețioasă: orice e normal ar putea părea banal. Nu e neapărat mai bine, mai interesant sau mai folositor să-ți petreci noaptea și nu ziua la bibliotecă, dar, cu siguranță, ne vom simți cu toții mai dispuși să încercăm.
Noaptea mustrările amuțesc, conștiința nu are spasme, nu ne stă mintea la fișe de lectură sau autori recomandați. Pur și simplu, suntem mai deschiși să trăim experiențe într-o conjunctură diferită de aceea previzibilă și obișnuită.
Dacă somnul de frumusețe nu este genul tău, dacă ai o gașcă de prieteni cu care te simți inspirat și dacă nu trebuie să raportezi nimănui unde mergi și în ce scop, dă o raită la biblioteca ta. S-ar putea întâmpla să îți placă, să vrei să revii și poate chiar să devii insomniac. Și toate astea pentru că la bibliotecă e viață, viață adevărată, pe care te invităm să o deguști cu generozitate.
NOCTURNA BIBLIOTECILOR se organizează în noaptea de vineri, 26 spre sâmbătă, 27 septembrie 2014, pledând o dată în plus pentru importanța bibliotecii în comunitate.
Campania națională a bibliotecilor și bibliotecarilor este inițiată și coordonată de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Ca element de noutate, în acest an au aderat la campanie și bibliotecile din Republica Moldova, prin intermediul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM).
Eveniment de lansare va avea loc la 26 septembrie 2014, începând cu orele 18:00 în incinta  Bibliotecii Universității Tehnice din Moldova în Parcul Universității Tehnice (Campusul Universitar din str. Studenților).
Detalii despre programul bibliotecilor implicate poate fi consultat pe blog-ul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) la calea http://abrm.md/

Despre ABRM: Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) reprezintă și promovează biblioteca și informația în societate, susţine activ bibliotecarul, acționând întru dezvoltarea accesului egal la informații și cunoștințe pentru toți. Misiunea asociației este de consolida comunitatea bibliotecară, pentru a exprima și apăra interesele domeniului biblioteconomic al țării, pentru a avea un impact pozitiv asupra dezvoltării potențialului bibliotecarului şi capacităţii instituţionale a bibliotecilor.
  În Republica Moldova  NOCTURNA BIBLIOTECILOR este la prima ediție.

Despre ANBPR: Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) este cea mai reprezentativă organizaţie profesională a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Raţiunea de a fi a acestei organizaţii este aceea de a coagula, într-o formă de asociere pe plan naţional, aşteptările, nevoile şi interesele celor care, prin profesie, preocupări şi atribuţii susţin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei şi a ştiinţelor informării şi documentării.
În România  NOCTURNA BIBLIOTECILOR este la cincea ediție.