luni, 1 septembrie 2014

O sărbătoare de bun augur

Angela OLĂRESCU, Biblioteca Cricova

 În ziua de 30 august curent la Cricova s-a sărbătorit Sărbătoarea Naţională ,,Limba Noastră”. Evenimentul a fost deosebit. Începutul manifestării fiind marcat de un moment festiv dedicat simbolurilor Republicii Moldova şi a localităţii or. Cricova. Anul acesta pentru prima dată a fost arborat drapelul şi interpretat imnul or. Cricova.

Aflîndu-ne la cea de-a 25 aniversare a sărbătorii limbii, recunoaşterii identităţii lingvistice şi a denumirii corecte a limbii literare - limba română, la Cricova s-a prezentat un concert dedicat limbii, graiului matern de către colectivul Şcolii de Arte şi înmînarea donaţiei de carte oferită de vicepreşedintele Uniunii "Vatra Românească" - Filiala Bihor, lector univ. Teodor David, România către Biblioteca Publică Cricova, transformată într-o adevărată manifestare culturală care va rămîne peste ani în memoria tuturor. La eveniment au participat: academicianul Nicolae Dabija, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din RM Mariana Harjevschi, vice director al Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu” Elena Butucel şi oaspeţi din România -  vice președintelel judeţului Bacău Dumitru Brăneanu și vicepreşedintele Uniunii „Vatra Românească", Filiala Bihor, lector univ. Teodor David.

Cu un cuvînt de salut către locuitorii or. Cricova a vorbit primarul Valentin Guţan menționînd, că suntem cu toţii patrioţi ai neamului, ai ţării şi suntem mîndri că limba noastră are sărbătoarea ei naţională. Cu multă însufleţire a vorbit Nicolae Dabija. Fiind solul donaţiei de carte oferită de vicepreşedintele Uniunii „Vatra Românească", Filiala Bihor, lector univ. Teodor David,  speră să fie o conlucrare permanentă între Autoritățile Publice Locale din or. Cricova cu or. Oradea. S-a depus un mare efort în acumularea donației de carte pentru Chișunău, căci se știe că noi basarabenii de peste Prut avem nevoie de carte în limba română.

Dna Mariana Harjevschi a menționat că inițiativa a fost salutată de către Asociația Bibliotecarilor din RM. Donația bibliotecilor din Moldova a fost acceptată, deoarece știm situația bibliotecilor din suburbia mun. Chișinău. Unele din ele au numai 50% carte românească. Atunci s-a decis, ca donația să fie adusă la biblioteca din Cricova, ca apoi să fie repartizată și bibliotecilor din suburbii, pentru a  promova cartea și lectura prin diverse metode. Biblioteca din Cricova are o imagine pozitivă în comunitate, manifestîndu-se ca instituţie inovaţională contribuind la promovarea valorilor naţionale, practicînd diverse tipuri şi forme de activitate. Diversificînd și modernizînd permanent serviciile, care au dus la dezvoltarea comunității. Suntem bucuroşi, că Programul Novateca vine și la biblioteca din Cricova, unde se vor utiliza tehnologiile informaționale, se va naviga pe internet pentru a lectura, studia.

În semn de recunoștință, primarul de Cricova Valentin Guțan a înmînat o Diplomă de onoare dlui Nicolae Dabija pentru contribuții  substanţiale la completarea colecției Bibliotecii Publice din Cricova, pentru activitățile orientate spre promovarea valorilor naționale.


Toate cărțile dăruite bibliotecii își vor găsi cititorul său.