luni, 15 septembrie 2014

Voluntariat la Biblioteca „I. Mangher”

Angela Borșci, șef serviciu, Filiala „I. Mangher”


 Zilele acestea în Moldova își desfășoară activitățile Conferința internaţională de instruire evreiască non-formală. Genericul zilei de vineri, 12 septembrie, a fost Quest – voluntariatul în programele centrelor comunitare. Dat fiind că Biblioteca „I. Mangher” din start a fost (și este) susținută de voluntari, acest fenomen social îl cunoaștem nu din auzite. Aceasta ne-a îndemnat să ne implicăm activ în lucrările conferinței, oferind teren de practică organizatorilor. Grupul de participanți din Belarus, Ucraina, Rusia și Moldova, care au venit la  bibliotecă pentru practica de voluntariat, au savurat din plin din viața cotidiană a bibliotecarului, ascunsă de ochii utilizatorilior: restaurarea cărților, prelucrarea primară și chiar, desprăfuirea acestora.

Entuziasmați de activitatea vastă și necunoscută pîna acum a bibliotecii, fiecare și-a ales lucrul după plac: cineva a restaurat afișe vechi din serviciul Arte, cineva a desprăfuit „comoara” din serviciul Carte rară, alții au prelucrat documente în serviciul Literatură în limbi străine, iar bărbaţii au instalat fundalul Stradela evreiască în teatru.

Un factor important în această zi a fost comunicarea și schimbul de experienţă. De la oaspeți am aflat, că unul din obiectivele conferinței este educația non-formală în comunitățile evreiești. Noi le-am vorbit despre programele educativ-distractive pentru copii, tineret și adulți, despre formele tradiționale și netradiționale de activitate ale Bibliotecii „I. Mangher”, care îndeplineşte și funcţia de centru cultural. Deci, și la capitolul instruirea non-formală am avut cu ce ne „lăuda”: la noi activitățile studiourilor și cluburilor sunt axate pe carte și cultura evreiască. La orele de lectură copiii se familiarizează cu literatura și tradiția, iar în cadrul cercurilor de creaţie ei transpun personajele în modelare, desen, aplicaţii.

În cadrul excursiei prin bibliotecă, participanții, pe lîngă altele, au vizitat Muzeul patrimoniului cultural al evreilor Moldovei, unde au avut ocazia să-și imagineze Chișinăul de odinioară. Au rămas impresionați de patefonul vechi, care încă mai cîntă, de camera foto de la sfîrșitul sec. XIX, de  copia exactă a Aron ha Kodes-ului din sinagoga de la Vadul Rașcov, și, nu în ultimul rînd, de cărţile vechi, rare și cu autograf aflate aici.


Colaborarea fructoasă din această zi ne-a lăsat pe toți cu emoţii plăcute și idei constructive.