sâmbătă, 25 octombrie 2014

Învăţăm pentru viaţă!

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, filiala „Onisifor Ghibu”

Acesta a fost mesajul propus spre a fi transmis participanţilor la trainingul „Învăţăm a învăţa” organizat la Biblioteca „Onisifor Ghubu” în cadrul Programului informaţional/ formativ pentru adolescenţi JuniorBildungs, formator – Maria Pilchin, magistru în filologie, licenţiat în economie. Am invitat să participe la această activitate elevii claselor a X-a ai Liceului Teoretic „Vasile Vasilache”, în virtutea colaborării fructuoase a bibliotecii noastre cu această instituţie de învăţământ.
Foarte convingător dna Maria Pilchin a expus motivaţia şi necesitatea instruirii pentru viaţă, nu doar pentru şcoală. Principial este să învăţăm pentru a avea mai multe competenţe în viaţă şi cunoştinţele acumulate trebuie „înţelese”. Învăţatul „pe de rost”, fără a percepe esenţa noilor cunoştinţe, surmenajul ce parvine în consecinţă – sunt cele mai negative momente în procesul de studiu şcolar/liceal. De aceea unele sfaturi-trucuri pentru o organizare mai corectă a timpului dedicat studiului, completând munca cu odihna au fost aduse la cunoştinţa participanţilor într-un mod atractiv şi convingător. Formatorul „a condimentat” teoria cu foarte multe exemple şi cazuri din viaţa sa şi a celor din jurul său.  
Este de asemenea important să învăţăm a învăţa din tot ceea ce ne înconjoară, din experienţa altor oameni, care este transmisă din generaţie în generaţie. Avem posibilitatea de a  cunoaşte tot mai mult prin intermediul cărţilor – acestor izvoare nesecate de  înţelepciune. Astfel, atelierul a continuat cu o activitate practică: „În căutarea noilor cunoştinţe”. Participanţii au avut obligaţia de a reuşi, în scurt timp, să investigheze colecţiile Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, pentru a găsi o carte interesantă şi utilă, apoi să prezinte ce anume i-a intrigat, ce au aflat nou, ce ar fi bine să cunoaştem în viaţă. Nu am fost surprinşi de sârguinţa cu care adolescenţii au explorat volumele din diverse domenii ale cunoaşterii, deoarece, la această vârstă, ei sunt avizi după noi informaţii. Au şi ales să ne prezinte cărţi despre sănătate, despre mitologiile lumii, i-au interesat informaţiile utile pe care le găsim în „Enciclopedia fetelor”, cum putem afla „De câţi prieteni ai nevoie?”, care sunt „Secretele numerologiei”, ce ne spune „Ghidul cronologic al ştiinţelor” etc. Un bun ajutor pentru ei a fost expoziţia „Marile lecţii ale unor cărţi mici”, în care am selectat şi am prezentat volume din diverse domenii, în special destinate adolescenţilor.
Treptat s-a ajuns la concluzia de final a acestui atelier: deoarece cunoştinţele acumulate azi se învechesc mâine, doar studiul continuu ne poate ajuta să devenim personalităţi care pot lua decizii corecte în viaţă, pentru a parcurge mai uşor treptele  ascensiunii spre succes.
 Deci, adolescenţii au mai învăţat  o lecţie. O lecţie pentru viaţă!


Rămânem cu convingerea că  atelierul dat a fost binevenit pentru adolescenţi, acest fapt fiind demonstrat şi de cuvintele sincere de mulţumire adresate  dnei Maria Pilchin, şi de împrumuturile de carte pe care le-au făcut participanţii din colecţiile bibliotecii noastre.