luni, 13 octombrie 2014

Personalităţi chişinăuiene: Redactorul Eugen Lungu – mereu în căutarea literaturii bune pentru copii şi tineret (65 de ani de la naştere)

Aurelia Staci, bibliotecar,
Filiala „Onisifor Ghibu”



Eugen Lungu (01.10.1949, Hăsnăşenii Mari, Bălţi). Critic literar, eseist, editor. Licenţiat al Facultaţii de Litere, Universitatea se Stat din Moldova ( 1975). Lector la Universitatea „Alecu Russo”din Bălţi (1976-1978). Redactor, redactor-şef adjunct la Editura Litera Artistică (1978-1987). Colaborator la revista „Columna” ( 1987-1991) şi la ziarul „Sfatul Ţării” (1991-1993). Redactor-şef la Editura Enciclopedică „GH. Asachi” (1993-1994) ; redactor-şef al Editurii ARC (din 1995). Antologator şi prefaţator al volumelor : Portret de grup (1995), Poeţi de pe vremea lui Eminescu (1990, 1999), Literatura din Basarabia în sec. XX. Eseuri, critică literară (2004). Cultura clasică şi modernă pe care şi-a însuşit-o îl absolvă de complexele iminente celor din provincie. Debut absolut în „Tinerimea Moldovei” (1979), iar editorial în 1981 cu ediţia critică Eminescu M. Opere ( în colab. ). Volumul de eseuri şi critică literară Raftul cu himere a fost desemnat cu Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2004); Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române (2006). Critic literar creator, Eugen Lungu promovează consecvent spiritul înnoitor şi valorile necompromise. A îngrijit ediţii de texte ale scriitorilor clasici, a semnat numeroase prefeţe şi recenzii. Colaborări la : „Literatura şi arta”, „Orizontul”, „Basarabia”, „Sfatul Ţării”, „Contrafort”, „Sud-Est cultural”, „Semn”, „Caiete Critice”, „Vatra” ş.a.
 (Dicţionarul scriitorilor români din Basarabia 1812 - 2006)

Gheorghe Grigurcu a menţionat că: Pana dlui Eugen Lungu  ştie să reconstituie, în puţine rânduri, o existenţă şi un profil literar, punând accente acolo unde trebuie, cumpănind umbrele şi luminile în aşa chip, încât să dea lectorului o impresie de obiectivitate.
(Opere: Poeţi de pe vremea lui Eminescu
Selecţia textelor, studiu introductiv, note, comentarii critice, Ch., 1999; Raftul cu himere, Ch., 2004)



În Sala Nuciferica a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, pe 10 octombrie, ne-a onorat cu prezenţa scriitorul Emilian Galaicu-Păun, criticul literar Lucia Ţurcanu şi doctorul în filologie Veronica Postolachi, care au ţinut un discurs cu tema „Personalităţi chişinăuiene: Redactorul Eugen Lungu – mereu în căutarea literaturii bune pentru copii şi tineret (65 de ani de la naştere)”.

Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, cercetătorul şi criticul literar Vitalie Rălieanu a mulţumit publicului pentru prezenţa la această manifestare şi a menţionat că: Eugen Lungu marchează o vârstă foarte frumoasă şi cărţile redactate de dumnealui vor deveni o enciclopedie.

Scriitorul Emilian Galaicu-Păun a menţionat că Eugen Lungu este un om al bibliotecii, un  foarte bun prieten şi autoritatea numărul unu în critica literară contemporană basarabeană. Orice autor aşteaptă un cuvânt bun din partea criticului. Eugen Lungu este redactorul-şef al Editurii „Arc”, a îngrijit cărţile „Poeţi de pe vremea lui Eminescu”, „Portret de grup”, „O altă imagine a poeziei basarabene” ş.a.  A semnat volumele „Raftul cu himere” (Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române) şi „Spaţii şi oglinzi” (Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova). În 2013, a fost distins cu Premiul de Excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Criticul literar Lucia Țurcanu, a menţionat că dl Eugen Lungu este o mare enciclopedie şi un om de la care ai ce învăţa. În lucrarea sa „De ce spunem asa” Eugen Lungu stabileşte originea unor termeni si expresii urmărind evoluţia lor fonetică și semantică. Este o carte interesantă pentru public care conţine multe curiozități din domeniul filologiei.


Doctor în filologie Veronica Postolachi a menţionat că: cărţile lui Eugen Lungu sunt adevărate tezaure enciclopedice.