miercuri, 24 decembrie 2014

Biblioteca sărbătorește Hanuka

Angela Borșci, șef serviciu, Filiala „I. Mangher”

 Săptămîna acestea evreii sărbătoresc Hanuka, Sărbătoarea Luminilor. Dar unde se găsește mai multă lumină și căldură decît în bibliotecă?! Și e normal că în această perioadă Biblioteca „I. Mangher” a devenit un loc, unde se întîmplă miracole absolut pentru toți cei, care îi trec pragul. Toate evenimentele se rotesc, aidoma sevivonului (titerezul hanukal) în jurul sărbătorii. Activitățile tradiționale: expoziții, lecții, reviste bibliografice; dar și cele ale cluburilor, cercurilor și atelierelor de creație sunt axate pe Hanuka. În ajun a fost vernisată expoziția de desene ale participanților la studioul de arte plastice Hașraa. Copiii au desenat sărbătoarea așa cum au perceput-o ei.

În parteneriat cu Centrul Cultural Israelian am organizat un concurs de sfeșnice hanukale, la care au participat copii de diferite vîrste din școlile și organizațiile evreiești ale orașului. Premii și gogoașe tradiționale au primit și participanții, dar și vizitatorii care și-au dat voturile pentru cea mai simpatică lucrare.

Pentru prima oară miracolul sărbătorii l-au descoperit cei mai mici utilizatori ai bibliotecii: pentru ei am organizat un matineu tematic, în timpul căruia le-am prezentat o revistă bibliografică despre Hanuka, am organizat jocuri intelectuale și sportive.  De o atitudine deosebită au beneficiat bunii noștri prieteni de la Centrul de zi de socializare şi dezvoltare a copiilor cu necesităţi speciale „Atenţie". Pentru ei am pregătit o scenetă după nuvela scriitorului evreu Isaac Bașevis-Singer „Domnul”, după care, toți împreună am confecționat sfeșnice. Deoarece Hanuka se sărbătoreşte în familie, iar biblioteca este și ea într-un fel o famile numeroasă am pregătit ”daruri” pentru toți cei care au dat pe la noi: copii și maturi. La ședința clubului Erudit s-a discutat despre despre istoria și  tradiția Sărbătorii Luminilor în diferite comunități evreiești, despre bucatele tradiționale care se servesc.

În aceste zile luminoase, am adus un minut de reculegere celei care a fost Sara Șpitalnic. A trecut deja un an de zile de cînd nu mai este printre noi. La bibliotecă au venit cei, care pînă în ultima clipă i-au fost alături: colegi, prieteni, vecini, cei care au cunoscut-o pe Sara, sau cum îi spuneam noi Сарочка, bibliograf, traducător, eseist. Depănînd memoriile ei (deocamdată needitate), am descoperit noi crîmpeie din viața-i atît de zbuciumată: copilăria alături de cei dragi, adolescența umbrită de război, tinerețea, dragostea, cariera și… singurătatea. Pentru toți Sara a fost și rămine o fire sensibilă, o doamnă adevărată, un profesionist cu majusculă. 


Cu prelegerea „Limbile ebraice. Atît de diferiți evrei” biblioteca a participat la festivalul hanukal „Hofeș” – activitate culturală, cognitivă și distractivă, organizată de Comunitatea evreiască din Republica Moldova. Sărbătorile continuă, iar Biblioteca „I. Mangher” rămîne o casă caldă și luminoasă unde se întîmplă miracole absolut pentru toți cei, care îi trec pragul.

Noi, cei de la Biblioteca „I Mangher”, Vă dorim tuturor SĂRBĂTORI LUMINOASE și vă urăm un sincer HAG HANUKA SAMEAH! Fie ca lumina speranţei să ne lumineze mai departe zilele vieţii!