joi, 18 decembrie 2014

Clubul de Lectură JCI Moldova: exemple practice de învăţare în management, leadership şi antreprenoriat

Tatiana PAŞCAN,
Bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”

Principalul motiv pentru care oamenii se luptă cu dificultăţile financiare este acela că au trecut prin şcoală fără să înveţe nimic despre bani. Rezultatul este că învaţă să lucreze pentru bani… dar nu învaţă niciodată să pună banii să acţioneze pentru ei.“
Robert T. Kiyosaki.

   
  În seara de 16 decembrie la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc o discuţie-dezbatere, în baza impresiilor de lectură a cărţii „Tată bogat, tată sărac” de Robert T. Kiyosaki. Moderatorul acestei discuţii a fost Teodor Ciorici, iar participanţii au fost tineri antreprenori, dar şi alte persoane interesate de creşterea inteligenţei de monitorizare, investiţie şi administrare a banilor.

    Despre stilul în care este scrisă cartea „Tată bogat, tată sărac”, Teodor Ciorici a afirmat că este simplu, accesibil dar original. Deşi unele idei expuse în cartea respectivă sunt întâlnite şi la alţi autori, Robert T. Kiyosaki vine cu o viziune şi filozofie nouă, bazată pe experienţa proprie.
    Robert T. Kiyosaki este copilul bogat al unor oameni săraci. El şi-a dorit dintotdeauna să nu muncească asemeni tatălui său, care, în ciuda faptului că avea un salariu consistent, era veşnic îngropat în datorii. Concluzia lui este că, în principal, problemele financiare provin din faptul că anii mulţi de şcoală nu ne învaţă nimic despre cum funcţionează banii, ci doar cum să muncim din greu pentru ei. Iar atunci când şi avem mai mulţi sau mai puţini, – nu ştim cum să-i folosim în favoarea noastră într-un mod eficient. Nu nesocotim faptul că relaţia cu banii este una de putere: ori îi stăpânim, ori devenim sclavii lor. Această carte aruncă în aer mitul care spune că trebuie să câştigi mult ca să te îmbogăţeşti.
    Una dintre afirmaţiile lui Robert T. Kiyosaki este: „Nu contează cât de mulţi bani câştigi, contează cât de mult bani cheltui şi cât de bine ştii să-i investeşti”. Astfel înţelegem că inteligenţa şi educaţia este foarte necesară şi în domeniul economic. Un joc de educaţie financiară este jocul Cash Flow, care vine să recompenseze lipsa cunoştinţelor în acest domeniu, pentru că la şcoală sau la universitate nimeni nu ne va educa în domeniul gestionării banilor. Tot în acest scop activează şi clubul membrilor JCI, care include întreprinzători, manageri, funcţionari publici, cadre didactice, lideri de ONG-uri etc., – persoane dornice de autoperfecţionare şi care vor să producă schimbări pozitive în societatea în care trăiesc.
    Următoare carte, propusă pentru lectură şi discuţie, va fi aleasă în funcţie de voturile obţinute pe site-ul Clubului de Lectură JCI Chişinău.