luni, 15 decembrie 2014

Colindul gutuii din geam

Mila ȘEREMET,
șef oficiu, Filiala „Transilvania”

        
E oră matinală, iar la Școala primară „Anatol Popovici”, unde am fost invitați și noi cei de la Biblioteca „Transilvania”, de această dată, de dna profesoară Maria Covbasa, diriginta clasei a IV-a, se simte un gust dulce amărui de galbenă gutuie, pe fundalul poeziei-colind al regretatului Adrian Păunescu „Colindul gutuii din geam”. Nu suntem pur și simplu oaspeți, ci conlucrăm în bază de parteneriat împreună cu această școală din plăcerea, respectul pentru munca lor de dascăli prin vocație. Chiar de la prima treaptă elevii se salută respectuos, șoptind unul altui: „ vedeţi, sunt de la Transilvania”. Prin străduința dnei profesoare clasa este scăldată în culorile reci uzurii ale iernii, dar nu simți gerul, ci căldura gutiei de la geam. Simți feeria sărbătorilor de iarnă și te teleportezi ca prin vis în acele timpuri pe când erai copil. A fost o lecție deschisă, mixtă, bine structurată, cu o lentă trecere de la un subiect la altul, ca de ex., limba română – expresiile personalizate pe care copiii le depistau cu ușurință: matematica – s-au calculat jucăriile din desaga lui Moș Crăciun; educație muzicală – s-a pus pe note poezia și ce a fost foarte plăcut, că melodia era aproape de cea originală, care ne-a mângâiat auzul pe parcurs. Față de ceilalți oaspeţi prezenţi, noi ne-am inclus în activitate cu momente din viața celui care a fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic – Adrian Păunescu, cu informație despre familie și educație, activitate, mai ales aportul la Cenaclul „Flacăra”. În timpul orei au fost folosite o diversitate de metode și tehnici de învățare, material ilustrativ: coșul cu gutuie, puzzle, fulgușori, clopoței, colăcei... . Mi-a plăcut mult și momentul când elevii continuau gândul:
·         Lecturând ... am trăit emoţii de ... (durere pentru că eroul poeziei era sărac)
·         Sunt emoţionat când se vorbește despre... (mama, care dă tot ce are copilului său)
·         Voi ajuta și eu... (când voi crește o casă de copiii cu mâncare și jucării pentru brad)
         Din această lecţie și-au luat trei cuvinte acasă, dintre care două le vor dărui mamei. Majoritatea pentru mama rezervau fericire și căldură, iar ei își luau gutuia, pentru că e foarte gustoasă și miroasă a toamnă.
După finisarea lecției în sala muzeu a școlii au avut loc totalizările. Ținem să menționăm că șapte clase au avut lecție deschisă unde fiecare oaspete și-a spus părerea pe marginea lecției asistate și din partea Bibliotecii„ Transilvaniei” n-au lipsit părerile, ba dimpotrivă a menționat de parteneriatul de succes cu instituția dată.

S-au dat cu părerea despre cele petrecute însăşi profesoarele cu pricina. A fost foarte plăcut să auzi realizările dlor, mai cu seamă mi-a plăcut expresia: mă mândresc cu elevii mei pentru că au dat dovadă de  curaj, au fost inventivi și descurcăreți. În comisie a asistat și d-na Maria Braghiș, Specialist la Direcția Educație, Tineret și Sport, sec. Ciocana, care a pus accent pe aportul Bibliotecii„Transilvania” unical în conlucrare /cooperarea cu școala. A venit cu propunerea ca să fie stabilite și organizate odată pe săptămână vizite colective la Biblioteca „Transilvania”, fiindcă avem spațiu, anturaj plăcut, atitudine și suflet în ceea ce facem. Am mulțumit gazdei pentru cooperare și că ușile Bibliotecii „Transilvania” le sunt mereu deschise, iar imensa diversitate de carte le stă întotdeauna la dispoziție.