luni, 1 decembrie 2014

Ziua Bibliografiei – diversitate informaţională propusă utilizatorilor Bibliotecii „Onisifor Ghibu”

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”
  În acest an ne-am propus să oferim utilizatorilor, veniţi la bibliotecă în această zi, o gamă diversă de activităţi, cu scopul de a marca împreună Ziua Mondială a Informaţiei. Deja, de câţiva ani, continuăm cu succes realizarea unui  program cognitiv interesant, iniţiat de  BM „B. P. Hasdeu”, organizând la 26 noiembrie Ziua Bibliografiei, fapt  ce contribuie din plin la promovarea produselor informaţionale.
Astfel am intrigat utilizatorii spre cunoaşterea colecţiei bibliotecii „Onisifor Ghibu” prin organizarea unor expoziții de carte mai puțin obișnuite ca formă de prezentare. Și nu am greșit în alegerea unor noi modalități de informare, care au fost pe gustul cititorilor noştri. Pe parcursul zilei ei au participat la realizarea expoziției-interactive „Informația – sursă de dezvoltare personală și socială”, fiind cooptați de a alege o carte din colecțiile bibliotecii, corespunzătoare acestui generic și a o expune personal pentru a fi parte integrantă a acestei expoziții. Cititorii au fost  plăcut surprinși de expoziția-lanț „E bine să cunoști, e important să știi!”, deoarece am expus unele din cele mai reprezentative volume din diverse domenii ale cunoașterii, care au fost plasate în lanț pe perimetrul întregii colecții de carte a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
Nu mai puțin interesante au fost pentru utilizatori expozițiile cognitive, realizate în baza listelor bibliografice tematice de recomandare ale literaturii, din colecțiile bibliotecii, elaborate de colaboratorii noștri: Literatura română: curente literare (Liuba Muntean), Fonetica limbii române (Aurelia Staci), Stilistica limbii și literaturii române (Tatiana Paşcan), Civilizația antică (Diana Șontea). Am propus cititorilor să descopere titluri interesante de carte pentru lecturi artistice și am prezentat două expuneri tematice în baza listelor biblografice respective: Dramaturgie românească contemporană (Liuba Munteanu),  Aventurile copilăriei și ale adolescenței (Tatiana Pașcan).
Revista bibliografică „Personalități notorii în biobibliografiile elaborate de BM ”B.P. Hasdeu”, prezentată de Margareta Cebotari, bibliotecar principal,  a fost urmată de un concurs-tombolă în baza informațiilor transmise utilizatorilor. Ei au demonstrat că au însușit particularitățile acestui tip de documente bibliografice de informare despre viața și activitatea unor reprezentanți remarcabili ai vieţii sociale şi culturale române, reușind să regăsească în biobibliografiile de la expoziție răspunsurile corecte la întrebările,  extrase din tombolă. Astfel cititorii participanţi au obținut mici cadouri din partea bibliotecii noastre.
Adevărata cultură este cea care servește la dezvoltarea deplină a vieții spirituale, iar personalitățile sunt cele care animează, alimentează și contribuie la continuitatea dezvoltării social-culturale. Criticul și istoricul literar, lingvistul, poetul, prozatorul și publicistul Ion Ciocanu face parte din rarisima tagmă a acestor reprezentanți. Omul de cultură Ion Ciocanu este şi o prezență deosebită în spațiul informațional-cultural național și internațional, o prezență al cărei exemplu ni se dăruiește oricând spre mediare. Publicaţiile domnului Ion Ciocanu – de înalt nivel spiritual, cu o bogată informație și documentare riguroasă, sunt urmate de lecturi ale cărților bune cu pasiune. Cititorii văd în Dumnealui un Om de cultură care știe să transmită, în mod plăcut și convingător, cunoștințe de primă importanță în viața fiecăruia. Astfel l-a prezentat cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, pe domnul Ion Ciocanu,  invitatul special al Zilei Bibliografiei din acest an, protagonistul biobibliografiei editate de BM „B. P. Hasdeu” în anul 2005 (la aniversarea de 65 ani). Elevii clasei a XI-a ai Liceului Teoretic „Minerva”, ghidați de profesoru de chimie  Eduard Moraru, au rămas impresionați de alocuțiunea domnului Ion Ciocanu, care a făcut o trecere în revistă a unor evenimente importante din viața sa literară și profesorală.
 A fost și o lecție de patriotism, deoarece Domnia sa a pus acentele pe subiecte semnificative: ce înseamnă a-ţi iubi poporul, limba și obiceiurile din strămoși ale poporului nostru. Lingvistul Ion Ciocanu i-a îndemnat pe cei prezenţi în Sala Nuciferă a bibliotecii să-și formeze un cult al vorbirii corecte. De asemenea le-a recomandat să se informeze mai mult decât din manuale, pentru ca să-și poată forma concepții, păreri proprii în diverse domenii.  „Bucurați-vă de acest drept, accesul deschis la informație” – a fost îndemnul imperativic adresat de domnul Ion Ciocanu ascultătorilor săi, veniți la Biblioteca „Onisifor Ghibu” pentru a participa la activitățile de marcare a Zilei Internaționale a Informației.
Pe final, au fost prezentate publicului din această zi şi alte produse informaționale din  cadrul expoziției de documente Liste bibliografice elaborate de Biblioteca „Onisifor Ghibu”.