joi, 29 ianuarie 2015

Claudia Partole - născută pentru a fi cuvânt

Doina SPĂTARU, Filiala „Ștefan cel Mare”
 Claudia Partole este scriitoare și  jurnalistă. Născută la 14 iunie 1955 în satul Cotova, Drochia. În 1972-1977 face studii la USM , Filologie, secția Jurnalistică. A colaborat cu mai multe publicații periodice autohtone. Volume: „ Mahalaua veselă";  „În aşteptarea mamei" (proză); „Are mama fată mare"(versuri); „Un mare calendar pentru tine mic ștrengar" (versuri); „O clipă" (culegeri de eseuri); „Eu sunt" (versuri); „Unde ești Ren" (dramaturgie). Cărți pentru copii: „Anotimpuri surioare”, „Nani puișor”, „Mâțu – Botanica”, „Muțulache cu tractorul – salvatorul”, „Turte - turteluțe”  s.a. Traduce povești și basme din limba rusă. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România; membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.
De mică vroia să devină medic. Și -a dorit să cânte la vioară dar e scriitoare. Scriind poate deveni și medic și contabil. Fiindcă are o formulă alcătuită de ea: Cuvântul poate lecui. Haina de scriitor pe cât e de plăcută și grea pe atât e și de incomodă. Haina scriitorului e o haină a sufletului pe care o dezbraci în fața paginii, sau în fața cititorului. Aproape toate cărțile i-au fost sugerate de cineva. Poate o carte de poezie e altfel, nu poți să așterni un vers lângă altul cu o altă structură, tematica toate vin din suflet, din intuiție doar trebuie să știi să asculți acest glas. Un scriitor sau poet trebuie să știe să-și audă glasul interior adică să-și aparțină, altceva că nu prea avem timp dar ar trebui…! Cînd scrie iși naște eroii cu care trăiește, acțiunile. Scriitorii sunt cei care nasc, dar sunt și ucigașii, uneori ucizi personajele, emoțiile. Fiind adolescentă  își semna într-un caiet gânduri la care peste ani trebuia să revină, la unele a revenit și a scris o poezie, nuvela la altele nu. Ar vrea să scrie despre toate și totodată e greu de cuprins necuprinsul! A scrie pentru cei mici e greu, e cum te-ai înălța totodată. Autoarea coboară la vârsta copilului încercând să zboare mai sus decât își imagnează.
Recent la Biblioteca Ștefan cel Mare autoarea a avut o întâlnire de suflet în cadrul Cenaclului Literar „Orașul pierdut în cărți" moderat de Nicolae Spătaru. La această întâlnire a avut plăcerea să discute despre cărțile  „Când eram înger" și „Copilul din colivie" cu elevii din clasa a IV-M de la Școala - Grădiniță „Pas cu Pas" nr. 152. „Când eram înger ”e o carte a copilăriei, a năziunțelor unui copil a ceea ce era ... un înger. Autoarea redă la început cum a pornit să scrie această carte, fiind în timpul unei intervenții chirurgicale. Acoolo în somn  a avut o viziune că se începe al treilea război mondial. Dar până a fi copilul care era, a fost înger. Cartea conține povestiri care sunt pe placul oricărui cititor, regăsindu-se prin rândurile povestirilor ei fiind și ei îngeri odată cu ea.
Prin următorul fragment scriitoarea îi îndeamnă pe toți cititorii să devină îngeri și să rămână așa până vor putea să zboare, să devină apărătorii îngerilor:

Ieşeam din ogradă, când Îngerul m-a strgat:
  Aşteaptă-mă! Un'te duci fără mine?
  M-am pornit în lume! i-am răspuns.
  Ce să faci?
  Să cresc mare...
  Ia-mă cu tine! m-a rugat Îngerul meu, de care nu m-am despărţit până atunci nici pentru o clipă.
  E departe şi-i prea greu drumul acesta, i-am răspuns.
  Eu îţi voi fi de ajutor! a insistat cu ochi plini de rugă Îngerul.
  Dar eşti atât de firav şi nevăzut! Ce poţi face? am zis eu.
Atunci Îngerul a şoptit, suspinând:
  Fără mine nu vei putea creşte mic!
L-am îmbrăţişat şi am rămas aşa...
Până acum!

Claudia Partole ne captează atenția și plăcera de a citi prin tot ce a scris. „Copilul din clivie” a luat Premiul Cartea pentru Copii la Salonul Internațional de Carte pentru Copii din Chișinău. Ținând cartea în mână și citind din ea ajungem într-o lume a copiilor unde toți erau ținuți într-o colivie. Aveau jucării, săreau de-și făceau cucuie. Ieșea doar cine meșterea o colivie pentru un alt copil ... Oricât încerca copiulu să fugă nu reușea. Atunci apăreaun clovn, care avea o colivie zicându-i că nu poate pleca fără ea. Scriitoarea ne propune tuturor această carte, deoarece omulețul din ea a cucerit-o. Tmpul petrecut cu el l-a prețuit fiind un timp minunat și ireversibil. Din Micul Prinț a devenit Marele Prinț, deoarece această poveste e reală. Copii după aceste descrieri și minunate momente petrecute alături de scriitoare vor reveni și la altă întânire. Mereu e plăcut să discuți cu ea, cu un copil deja mare dar plin de surprize. I-a încântat enorm prin destăinuiri și descrieri a eroilor din cărțile sale, astfel făcându-i să citească și să cunoască mai mult despre ceea ce au aflat. Căci niciodată nu ne plictisim să citim ceva frumos, ceva plăcut ca aceste cărți ale Claudei Partole.