marți, 20 ianuarie 2015

Criticul Ion Ciocanu în faţa cărţilor scrise

Aurelia STACI
bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”


Remarcabilă a fost această masă rotundă organizată de Biblioteca „Onisifor Ghibu” în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova (extramuros), cu genericul – Ion Ciocanu critic literar împlinit (75 de ani de la naştere). Sala cu cămin a U.S.M. a fost neîncăpătoare pentru publicul invitat.
 
Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu a remarcat pentru cei prezenţi, că domnul Ion Ciocanu este un adevărat  pater al criticii literare basarabene, având puterea şi potenţialul de mişcare în toate perioadele literaturii române. S-a menţionat şi faptul că specific omagiatului este şi criteriul de apropiere a literaturii artistice scrise prin valoarea estetică. Un capitol aparte în preocupările istoricului literar Ion Ciocanu rămâne a fi eseurile despre Limba română , despre valorile expresive ale lexicului românesc. Astăzi putem spune cu certitudine – criticul literar Ion Ciocanu este cel mai prolific în acest spaţiu cultural românesc.

Apoi a urmat deosebita şi emoţionanta incursiune a Preşedintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu, care a remarcat: „ Pe Ion Ciocanu este greu să-l prinzi în câteva linii de portret, fiindcă activitatea sa este diversă, iar relieful său spiritual e unul „tectonic”, în mişcare. Criticul literar Ion Ciocanu e unul prolific, prezent de multă vreme în mai toate publicaţiile de la noi, spirit neobosit, preocupat de problemele de estetică, de aspectul teoretic al literaturii, un critic aflat mereu în căutarea „argumentului de rigoare”.

Poetul academician Ion Hadârcă a scos în vileag alte distincte trăsături ale lui Ion Ciocanu: „Girul dumnealui are greutate, iar forţa sa de muncă este de invidiat, un critic la care m-am raportat şi mă raportez în prezent”.

Neobişnuită şi neaşteptată a fost intervenţia Tatianei Potîng , prim-vice ministru în exerciţiu, care i-a mulţumit pentru recomandările şi recenzia la teza de doctor scrisă de ea, accentuând:  „ Criticul şi istoricul literar Ion Ciocanu reuşeşte să scoată Istoria literaturii (din Basarabia) din tiparele ei dogmatice, demitizând nume şi cărţi şi promovând adevărate valori literare.”

Într-un context amical a vorbit şi scriitorul Nicolae Esinencu, recunoscând aportul considerabil pentru recenziile şi cronicile scrise pe marginea operei sale.

 Profesorul universitar Ion Melniciuc, a fost foarte laconic/succint, aşa cum îi place să fie mereu, spunând doar atât: „Ion Ciocanu îmi este un foarte bun prieten, pentru că este prietenul adevărat al Limbii române!”.

Gânduri frumoase, pline de esenţă filozofică le-a exprimat fostul student actualmente bine cunoscutul cercetător literar, poet şi publicist, Tudor Palladi, conturând un portret al profesorului său prin aceste poezii: „ Ion Ciocanu s-a împus ca un poet şi ca prozator la început, astăzi e un exegent al literaturii noastre, deoarece critică literatură ce o promovează, este linia de urmărire a adevărului istoric a literaturii Basarabene. Ion Ciocanu este unic şi n-a avut alte sărbători decât bucuria şi sărbătoarea de a scrie…”

Convingătoare şi actuală a fost menţiunea scriitorului Ioan Mânăscurtă, care la fel a fost discipolul domnului Ion Ciocanu, apoi coleg, numai că Ion Ciocanu „ a fost mai coleg decât mulţi colegi! ”, a accentuat vorbitorul.


Emoţionantă a fost şi intervenţia domnului Valeriu Nazar, Directorul Muzeului Naţional de Literatură                         „M. Kogâlniceanu”, şi el fost învăţăcel al omagiatului, care şi-a amintit că Ion Ciocanu, pe timpul studenţiei sale, era unicul universitar ce le vorbea la ore de Literatură într-o frumoasă, curată, adevărată limbă română.