vineri, 30 ianuarie 2015

Ion Luca Caragiale – scriitor univesral

Ludmila CAPIȚA,
 bibliotecar principal, Filiala „Transilvania”


În data de 28 ianuarie, la Biblioteca Municipală „B.H. Hasdeu”, Filiala „Transilvania” a  avut loc o activitate deosebită dedicată marelui dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român – Ion Luca Caragiale.

La 30 ianuarie 2015 se vor împlini 163 ani de la nașterea marelui dramaturg român, de al cărui nume se leagă comedii româneşti ce nu şi-au pierdut din actualitate, nici măcar la peste un secol de la apariţia lor. Această frumoasă activitate s-a realizat în cadrul Salonului de lectură „Ceaiul de la ora patru”.

Dna Alexandra Tănase a făcut o trecere în revistă a  operei scriitorului I.L. Caragiale. Considerat a fi cel mai mare dramaturg si unul dintre cei mai importanți scriitori romani, trebuie sa fie cunoscut și de elevi, să cunoască viata, activitatea literară și nu numai. „Ceaiul de la ora patru” în formulă nouă prevede ca membrii salonului să fie în rol de regizori, scenariști, moderatori. Această activitate a fost moderată de Cristi Chiriac, elev în clasa XI-a și Daniela Nagară, elevă în clasa VIII-a.  Cristi Chiriac a prezentat exegeza „Despre Caragiale sau de ce Caragiale”, unde a vorbit despre momente, schițe care le întâlnim în viața de zi cu zi. Elevii au prezentat cu succes: Schițele (teorie și exemple); Proza (teme și motive); Piesele (viața este o comedie); Între dramă și comedie.

Un moment emoţionant şi special a fost vizionarea filmulețului „Viața lui I.L. Caragiale: între nou și vechi”, derulat pe proiector, realizat de un elev din clasa XI-a. Un alt moment al activităţii a fost înscenarea unor fragmente din operele: „D-l Goe”, „Bacalaureat”, „Un pedagog de școală nouă”, „Românii verzi”, „La poștă”, fabula „Boul și vițelul”,  „Moftangii – Românul și Românca”.

Fascinant a fost și concursul de desene: „În lumea lui Caragiale”, unde au fost prezentate 15 lucrări cu eroii din opera scriitorului: Mam Mare, Tanti Mița, Mimița, Bubico, Tiberiu Bumbeș, Bubico,  Bacalaureat, Artur Ionescu și Ioniță Păunescu, D-l Goe, Marius Chicaș Rostogan, Mam Mare, Ghiță Nițescu, Premiul întâi, Emulațiune. Aceste desene ne-au încântat privirile, ele fiind îndeplinite cu mult har, creativitate și chiar haioase.

Ne lipsit a fost expoziţia de carte „Modernitatea clasicului Caragiale” realizată și prezentată de bibliotecara Mila Șeremet.


La final cei mai activi s-au învrednicit cu diplome bine meritate, dat fiind faptul că a fost o activitate interesantă, captivantă, unde s-a pus în valoare creația Marelui Caragiale.