joi, 5 februarie 2015

O carte actuală de jumătate de veac

Lilia Beşan, bibliotecară
Filiala ,,Ştefan cel Mare’’

La Biblioteca Ștefan cel Mare s-a desfășurat un nou concurs cognitiv-educativ - Cu Aureliu Busuioc devii faimos. Moderatoarele concursului, au fost bibliotecarele Lilia Beșan și Aliona Mihailov, iar din juriu au făcut parte Natalia Sofroni și Doina Spătaru. Cartea selectată pentru lectură - Întîmplările lui Nătăfleață, a fost salutată de către învățători și copii, deoarece conține un text accesibil pentru elevii din clasa a III-a, și de asemenea, pentru faptul că, autorii basarabeni sunt puțin studiați în clasele primare. La concurs, au participat elevi din clasa a III-a de la trei instituţii de învățămînt: Liceul Teoretic  Iulia Hașdeu, Liceul Teoretic  Elena Alistar și Școala-Grădiniță Pas cu Pas nr. 152. Copiilor le-a plăcut cartea, deoarece mulți dintre ei s-ar putea regăsi în ea, comportîndu-se, deseori, la fel ca și personajul principal - Nătăfleață; și, respectiv, cartea te învață că nu e bine să asculți ceea ce nu-ți este destinat, să te răzbuni sau să le dorești răul prietenilor tăi, și, multe alte învățăminte de viață și pentru viață.
    Elevii au recitat poezii şi au răspuns cu mult entuziasm la întrebările adresate, iar elevii care au oferit cele mai multe răspunsuri corecte, au fost următorii: Cătălina Sirețanu, elevă la Școala-Grădiniță Pas cu Pas nr.152 - locul I;  Răzvan Poclitaru, elev la Liceul Teoretic  Elena Alistar - locul II; Liviu Bodrug, elev la Liceul Teoretic  Iulia Hașdeu - locul III; iar Marius Somnic, Eva Baciu, Evelina Druță, Sofia Vasilcic, Samira Gunașova, Felicia Ureche și Andreea Rusica au obținut diplome de mențiune. Unul dintre momentele care ne-a impresionat profund, a fost acela că, unul dintre elevii din clasa a III-a, de la Liceul Teoretic  Iulia Haşdeu, a cîntat la vioară, ceea ce, simbolic, „ne duce cu gîndul” la una dintre povestirile din carte: Nătăfleață - mare viorist.
Acest concurs, al XVI-lea la număr, ne dovedeşte încă o dată, că elevii sunt dornici de lectură, sunt ambiţioşi şi doresc să se manifeste.