luni, 30 martie 2015

Distinsul scriitor Ion Diordiev − un prieten al copiilor

Valeria Bețivu, bibliotecar principal,
Filiala ,,Ștefan cel Mare”

Și omătul se topește, ghiocelul când zâmbește (Ion Diordiev)

 A sosit primăvara, razele ,,zâmbitorea” ale soarelui ,,aleargă” în jurul ,,prichindeilor” să le ,,lumineze inimiile”, astfel copilaşii din grupa pregătitoare de la Şcoală-Grădiniţă ,,Pas cu Pas’’ nr. 152,  au venit cu pas grăbit la Biblioteca ,,Ştefan cel Mare’’ la clubul ,,Picilor’’ să se întâlnească cu distinsul scriitor Ion Diordiev.
Dl Ion Diordiev a fost foarte convingător şi explicit, a vorbit într-un limbaj pe înţelesul copiilor, aşa încât le-a fost ușor să pătrundă în esenţa cărţilor sale. Copiii, plini de curiozitate, i-au adresat scriitorului diverse întrebări, iar apoi, cu urechile ciulite, aşteptau sa primească răspuns la ele. Unii dintre copii au reuşit concomitent cu discuția să răsfoiască cărţile de la expoziţia de carte ,,În lumea minunată a scriitorului pentru copii Ion Diordiev”, organizată de Biblioteca ,,Ștefan cel Mare”.
Pe parcursul discuției scriitorul Ion Diordiev a prezentat pe consecutiv cele 13 titluri de carte: Colorăm culorile, Floricele pentru nepoțele, Cine are aripioare, Spune-mi, câte păsări știi?, Ghicitori în culori, Grădina de legume. Ghicește-le pe nume, Desene și poezii despre profesii și meserii, Ghicitori în coluri, Ghicește mai întâi, să vezi, ce și cum să colorezi, Toții copacii au și nume însă ei nu știu a-l spune, Ghici cu ce călătorim, Cine sânt? ghiciți, vă rog... , Sportul în culori, La bunelul în livadă, Orice floare mică, mare, își alege o culoare, cu care a venit în fața copiilor, le-a vorbit despre fiecare cărțulie în parte și i-a îndrumat să le citească pe toate și să le coloreze, astfel vor memoriza mai bine informația.  
Picii de la grădiniță încă nu pot să citească, dar când dna educatoare, Irina Rebeja le-a dat vestea cea mare, că vor veni la bibliotecă să se întâlnească tet-a-tet cu un scriitor, ei și-au dorit să vină pregătiți și au învățat poezii din creația scriitorului și astfel, au dat culoare acestei întâlniri, recitând fiecare câte o poezie. Iar picilor mai ageri care au recitat câte două poezii, în schimb Dl Ion Diordiev le-a oferit câte o carte cu autograf.
Activitatea în sine, a fost plină de emoții pozitive și cu impact asupra celor prezenți prin cărțile prezentate, poeziile recitate și întrebările sincere și copilăroase adresate scriitorului.

La finele discuţiei, copiii, împreună cu dna educatoare, Irina Rebeja, i-au multumit scriitorului pentru această întâlnire și pentru bucuria sufletească pe care le-a adus-o în dar.