joi, 19 martie 2015

Ediţia a XII-a a programului Chişinăul citeşte o carte a fost lansată

Liuba Muntean
Şef oficiu, Filiala „Onisifor Ghibu”

   
Programul de lectură Chişinăul citeşte o carte, care se află la cea de-a XII-a ediţie, a fost lansat pe 18 martie, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. Campania de lectură se va desfăşura pe tot parcursul anului în cele 28 de filiale ale BM „B.P. Hasdeu”, rezultatele urmând a fi oglindite în cadrul unei conferinţe de totalizare, în luna noiembrie.

    De acestă dată, cititorilor le-au fost propuse trei cărţi: romanul pentru toate vârstele Ţesut viu 10*10 de Emilian Galaicu-Păun, volumul de nuvele şi publicistică Petale de mac semnat de scriitorul Mihai Curicheru şi cartea de versuri În cămaşă de cireaşă de Arcadie Suceveanu.
    În moderarea directorului Bibliotecii „Onisifor Ghibu” Vitalie Răileanu, în prezenţa celor doi autori şi a fiicei scriitorului Mihai Curicheru, cărţile au fost prezentate unui numeros public, reprezentat de bibliotecari, scriitori, profesori, elevi şi studenţi.
    Criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu a menţionat importanţa campaniei de lectură, care facilitează cunoaşterea valorilor autohtone literare de ultimă oră, subliniind că acţiunile acestea nu sunt sporadice, dar se menţin pe o perioadă lungă de timp şi au un impact benefic pentru un număr considerabil de cititori.
    Scriitorul Mircea V. Ciobanu a apreciat romanul Ţesut viu 10*10 de Emilian Galaicu-Păun ca pe o carte originală, cum n-a mai fost scrisă în spaţiul cultural şi literar basarabean. Criticul literar Maria Şleahtiţchi a venit cu îndemnul de a nu pierde verticala valorilor. Întorcându-ne spre carte, participînd la un eveniment care stă bine unui oraş, revenim la valorile dintotdeauna.
    Emilian Galaicu-Păun şi-a împărtăşit bucuria că romanul său a fost ales în cadrul acestui program. Despre roman a spus că primele pagini au fost scrise la Moscova prin anii 1987-1988 (când făcea doctoratul n.a.) şi că volumul nu e doar o carte de literatură. E o realitate trivială descrisă printr-un limbaj trivial.
    Publicista Valentina Butnaru a prezentat volumul Petale de mac de Mihai Curicheru şi a recunoscut că citind volumul „a gustat” din atmosfera perioadei interbelice. Ediţia a fost îngrijită de către traducătoarea Elena Curicheru-Vatamanu, fiica scriitorului. Odată cu publicarea acestui volum, Elena Curicheru-Vatamanu şi-a propus să-l scoată din uitare pe tatăl său – Mihai Curicheru, care a fost arestat si deportat în Siberia în timpul ocupaţiei bolşevice.
    Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, scriitorul Arcadie Suceveanu ne-a demonstrat că şi poeziile pentru copii pot fi puse în tiparele novizităţilor cotidiene. Volumul  În cămaşă de cireaşă întruneşte şi poeme în care e prezent jocul de cuvinte, ludicul, curiozităţi şi amuzamente.
    La sfârşitul evenimentului, prim vice directorul BM „B. P. Hasdeu” Elena Butucel a invitat toţi cititorii din Chişinău să citească şi să-şi exprime opiniile asupra acestor cărţi, iar la conferinţa de totalizare să-şi trimită delegaţi din rândul celor mai activi.
    Inedit a fost mesajul domnului Vitalie Răileanu care a îndemnat cititorii să citească cărţile bune şi să recitească cărţile foarte bune!