luni, 16 martie 2015

Leonida Lari – poeta vie în memoria noastră

Margareta CEBOTRARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”


Recent, în cadrul cenaclului literar-artistic „Sic Cogito”, a avut loc o inedită lansare a volumului antologic Leonida Lari. Numai în ceruri,  apărut în colecția Antologia unui autor, inițiată de Editura „Princeps”. 
În deschiderea manifestării cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a menţionat necesitatea editării unei asemenea colecții. Și nu întâmplător una din primele cărți din această colecție este dedicată poetei Leonida Lari, creația căreia este mereu vie în memoria poporului,
Leonida Lari este scriitoarea care a avut verticalitatea și curajul de a spune adevărului istoric pe nume, a ţinut să remarce  Ioan Mânăscurtă, revenind pe parcursul lansării la unele momente din procesul editării acestui volum antologic dedicat poetei, publicistei, dar şi omului politic Leonida Lari, deoarece în cuprinsul cărții se regăsesc atât poezii, cât și eseuri, epifanii, unele luări de cuvânt şi alocuţiuni rostite în cadrul Parlamentului Republicii Moldova şi în senatul României
Cei prezenți în sala Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, cercetători și critici literari, scriitori, sau prieteni ai poetei Leonida Lari – toți au avut a surprinde publicul cu unele amintiri,  succinte analize și sinteze ale creației autoarei, exprimând admirația pentru poziția activă în viața socială din vremurile de renaștere națională a poporului nostru. 
Astfel, poezia și trăirile sufletești ale  Leonidei Lari au fost readuse în fața publicului prezent la lansare, prin alocuțiunile prezentate de criticii literari Mihai Cimpoi și Ion Ciocanu, și mai tânăra lor colegă Nina Corcinschi. De asemenea și scriitorii Ion Hadârcă,  Valeriu Matei, Vladimir Beșleagă, Iulian Filip,  Nicolae Roșca au revenit mereu, în amintirile lor despre Leonida Lari,  la aceeași concluzie – poporul aștepta cuvântul intelectualului și ea l-a spus cel mai bine, și cel mai mult. Pe cititorii anilor ’90, ani de mari schimbări sociale, i-a îndemnat, prin versurile și activitatea sa politică să fie mai curajoși, mai sinceri, mai onești. Iar poezia patriotică, a revoltei, a renașterii naționale este trecută prin latura intimă a ființei ei – și prin aceasta poeta Leonida Lari este inedită! Deoarece ea credea în forța Poeziei de a schimba lumea din jur.
            Mariana Palihovici, vice președintele Parlamentului  Republicii Moldova, s-a pronunțat asupra activității politice a scriitoarei Leonida Lari, admirând discursurile ei din perioada anilor ’80 -’90, care au contribuit din plin la formarea conștiinței civice active a poporului nostru.
A fost apreciată atât  structura reușită a volumului, cât și prezentarea atractivă a colecției  din punct de vedere editorial, acordând un cuvânt de încurajare  pentru revenirea la acest proiect al Editurii „Princeps”, susținut și de Ministerul Culturii.  Deci volumele apărute vor fi achiziționate de biblioteci și vor ajunge mai repede la cititori.
Distinsa actriță Ninela Caranfil a recitat unele versuri de neuitat ale poetei Leonida Lari, răscolind emotiv, încă o dată, sufletele celor prezenţi la manifestare.
Un cuvânt de mulțumire pentru prietenii poeziei Leonidei Lari, iar în mod special, celor care au contribuit la apariția noului volum al versurilor și eseurilor sale, a adresat celor prezenți actorul Mihai Iorga, soțul regretatei scriitoare.

În colaborare cu Biblioteca Muzeului Naţional de Literatură  „Mihail Kogălnicenu” din Chişinău a fost organizată o expoziţie a volumelor, apărute de-a lungul timpului de sub pana creaţiei poetei Leonida Lari. În Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a fost vernisată o inedită expoziţie de fotografii, dedicată vieţii şi activităţii Leonidei Lari, poetei şi distinsei luptătoare pentru renaşterea naţională a neamului său, cu genericul „Şi anii ne acoperă cu amintiri…”, autor maestrul fotograf Nicolae Răileanu.