joi, 12 martie 2015

Sănătatea mintală în dezvoltarea elevilor

Doina Spătaru, șef oficiu,
Filiala „Ștefan cel Mare”

Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul,
ci mintea si spiritul ci si perspectiva unui om (James H. West)

Un copil sănătos este acel care se conduce după dictonul latin: „O minte sănătoasă, într-un corp sănătos". Astfel în cadrul anulului promovării sănătății s-a deșfășurat o oră de lectură cu  elevii clasei a IV-M de la Școala - Grădiniță „Pas cu Pas" care au însușit noi cunoștințe despre sănătatea mintală. Copilul este mai sănătos dacă are o relație sănătoasă cu cei din jur, cu semenii săi: părinți, colegi, prieteni, vecini, cadre didactice. Elevii la rândul său au definit dictonul latin și au specificat în ce relație sunt cu cei din jur. Unii se înțeleg mai bine cu frații săi, alții cu prietenii apropiați sau cu colegii de clasă. Copiii au fost întrebați despre unele invenții ale științei ca: decoperirea focului, creara roții, mașinei, avionului, racheta cosmică, calculatorul și multe altele. Elevii au însușit că omul poate analiza, sintetiza, să tragă concluzii, să gândească cum nu poate face o altă ființă. Omul este o ființă socială, care trebuie să trăiască în colectivitate, iar această capacitate îi este dată de sănătatea sa mintală.

Ei au însușit și faptul că nu trebuie să fie izolați de cei din jur, ci să se bucure , să vorbească, să asculte, să se joace împreună cu alții ca ei, în colectivitate, în societate. Copiii trebuie să comunice cu cei din jur, să caute prieteni, să-și dezvolte disponibilitățile afective. Un scriitor rus, Șolohov, spunea: „Cine nu are prieteni se usucă ca un pesmete". Colaborarea cu colegii, cu prietenii, te pune în situația de ați verifica calitățile, părțile tale bune, la care elevii au numit : amabilitate, săritor la nevoie, sincer, coleg bun, de încredere, dar și defecte ca: a fi egoist, individualist, zgârcit, indiferent la nevoile altora.

Copiii au fost îndemnați să citească mai mult, să privească televizorul mai puțin, la calculator ochii obosesc, suferă vederea,  pe când muzica, cartea și jocurile de inteligență fac copilul mai receptiv și comunicativ fiind și dezvoltat mai mult ca ceilalți. Sunt situații care deranjează sănătatea mintală a copilului, aici m-au ajutat și copii: nerespectarea echilibrului între timpul folosit pentru învățătură și cel pentru odihnă, când nu fac activități recreative în aer liber, ci din contra stau în spații închise, la calculator, ș.a. Un climat liniștit în familie, cu certuri, violență, consumul de alcool îngreunează capacitatea mintală a copilului și sunt predispuși la un comportament asemănător și în societate, în colectiv. Programele supraîncărcate, activități suplimetare: balet, karate, limbi străine, muzică este deranjant pentru sănătatea mintală a copilului. Dragostea egală între copii, dar nu cea împărțită, recompensele și sancțiunile acasă sau la școală duc la frustrări și sentimente de vinovăție pentru ei. Din contra trebuie să facem cât mai mult posibil ca ei să se simtă confortabil din punct de vedre mintal. Copiii au fost inițiați și în ce ar trebuie să facă pentru a se simți confortabil din punct de vedere mintal: să se ajute reciproc atunci când au greutăți. O greutate se duce mai ușor în doi. Să respecte disciplina în colectivul în care trăiesc. Să se poarte cuviincios, să fie respectuoși față de colegi, frați, surori, părinți. Să evite certurile, tendința de dominație, relațiile conflinctuale, să rezolve neînțelegirile pe cale pașnică, nu cu bătaia, să evite violența verbală sau fizică și să nu uite că „Violența naște violență!!" Să fie amabili, politicoși.


La final elevii au fost împărțiți în echipe și au discutat despre tema actuală și ce ar face ei pentru a se dezvolta mintal corect și frumos, armonios și în corcodanță cu cei din jur.