vineri, 3 aprilie 2015

Fac ce vreau, dar știu ce fac

Victoria CEBANU,  șef oficiu, Filiala  „Ovidius”

 E de datoria maturilor, a familiei ca adolescenții să beneficieze de
educația sexuală în perioada de pubertate”

 Pentru a stăpâni atitudini și practici de obținere a cunoștințelor unui comportament sexual fără risc în rândurile tinerilor (tema este destul de delicată), evident, se pune problema să discuți cu propriii tăi copii, deoarece o piedică în calea dezvoltării normale a adolescenților este faptul că o bună parte dintre părinți nu discută deschis problemele legate de sănătatea reproducerii și comportamentul sexual. E de datoria maturilor, a familiei ca adolescențiibeneficieze de educația sexuală în perioada de pubertate, când ei intră într-o nouă etapă de viață, când sexualitatea și relațiile amoroase îi preocupă tot mai mult.

Cu ani în urmă, interesul pentru sexul opus se reducea mai mult la o prietenie nevinovată, dar cu timpul, interesul pentru sexul opus devine tot mai persistent și obsedant. Adolescenţii de azi simt nevoia acută de a se apropia de celălalt sex. Apar primele sentimente de dragoste și tineretul, avid de a cunoaște totul, este excesiv de curios și de interesat în a ști cât mai multe în domeniul sexulalității. Din păcate, din nevoia de a-i proteja, noi, părinții, comitem unele greșeli și acţionăm împotriva dorinței adolescenților de a trăi cu maximă intensitate o nouă etapă din viața lor, neabordând tema în cauză, considerând că e prea devreme să discutăm aceste subiecte.

E știut faptul că cei care beneficiază de această educație se confruntă mai rar cu probleme gen prima iubire pătimașă, sexualitatea sau sănătatea reproducerii etc. Unii dintre părinți ne-ar putea reproşa o asemenea abordare a problemei, argumentând că există o mulțime de surse de informare la acest compartiment, din care adolescentul ar putea afla și singur anumite cunoștințe. Constatăm cu regret că aspectele mult discutate pe diferite suporturi informaționale și în literatura ştiinţifică din domeniul sănătăţii publice, nu sunt în măsură să spulbere toate nelămuririle tinerilor.
Astfel, tocmai aceste frustrări pe care le-am sesizat printre tinerii noștri cititori ne-au determinat să organizăm două ședințe speciale ale Clubului Fac ce vreau, dar știu ce fac, condus de dna Ludmila Bolboceanu, psiholog, doctor în pedagogie, specialist principal la Direcția Învățământ Profesional de la Ministerul Educației și Tineretului din Republica Moldova – Între noi, fetele și Între noi, băieţii. Prin aceste ședințe, ne-am propus să prezentăm o informație cât mai amplă privind cea mai intimă sferă a activității umane și să discutăm cu adolescenții invitați cât mai deschis. Dna Bolboceanu s-a axat pe unele aspecte dominante ce frământau grupul-țintă prezent în sală: gelozia părinților față de persoana adorată, atitudinea neglijentă a unor tineri față de sine, primele manifestări ale sentimentelor de dragoste, administrarea relaţiei cu o fată/cu un băiat, fuga în lume și alte multe probleme legate de vârstă și de conflictul între generații.

La întâlnirile desfășurate a ieșit în evidență faptul că, în realitate, în majoritatea cazurilor, în familiile adolescenților nu se pun în discuţie astfel de subiecte, destul de importante în viața unui adolescent. Dar dialogul este necesar și opinia tinerilor trebuie auzită. De acea, derularea unor activități de informare a adolescenților în problemele educației sexuale constituie un subiect important, în măsură să influenţeze comportamentele riscante. Ședințele respective ale Clubului au inclus informații despre etapele dezvoltării sexuale a copiilor, dar și cele mai noi tendințe privind problemele și nedumeririle adolescenților.


În concluzie, îndemn părinții spre un dialog deschiș cu copiii, spre a trăi la unison cu ei și a sprijini educația pentru șănătate, respectând valorile familiei.