marți, 14 aprilie 2015

Literatura trebuie să inițieze omul în spiritualitate (Mircea Eliade)

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”


Mircea Eliade (născut la 13 martie 1907, București, decedat la 22 aprilie 1986, Chicago), istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român, personalitate importantă în dezvoltarea culturii universale. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi, semnatar a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.
În aprecierile criticilor literari, Mircea Eliade vine în literatura română cu o neliniște fundamentală – a lui și a generației postbelice. O generație care se rupe de ceea ce a fost – dar nu are un program pentru viitor. Astfel, în scrierile sale, Mircea Eliade analizează criza de valori prin care trece tânăra generație – o generație ce caută o altă definiție a omului în raport cu istoria.
Mircea Eliade dă o mare importanță în literatură experienței umane, de aici și interesul pentru jurnal ca specie literară și pentru estetica romanului bazat pe fapte autentice. El este primul care introduce în literatura română o problematică de tip existenţialist. În același timp, pentru Mircea Eliade, Omul este o ființă pentru experienţă, dar și pentru mituri. Astfel apar mai multe axe stilistice în proza lui – axa realistă și axa mistică, iar una din convingerile promovate de Mircea Eliade este faptul, că  literatura trebuie să inițieze omul în spiritualitate.
Actualitatea scrierilor lui Eliade este probată de traducerea post-mortem a multora din scrierile sale în mai multe limbi.
Pentru a comemora personalitatea lui Mircea Eliade, filozof și istoric al religiilor, scriitor, om de știință de factură enciclopedică, de prestigiu și imagine culturală universală Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat recent, în colaborare cu Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, două activități cultural-științifice: expoziția de fotografii  Mircea Eliade: itinerariu biografic și spiritual și expoziția de fotografii cu genericul  Manifestări cultural-științifice „Zilele  Mircea Eliade” organizate de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” în colaborare cu Biblioteca „Onisifor Ghibu”,20 de ediții: istoric. Expozițiile au prezentat un viu interes pentru elevii acestei instituţii de învățământ, care au participat la vernisare.
Evaluarea critică a posterității operei eliadești este importantă, tocmai de aceea au fost organizate aceste manifestări cultural-științifice, interesante și prestigioase, pentru a readuce mereu  în actualitate valorile spirituale promovate de Mircea Eliade. Istoricul acestor activități a fost prezentat de doctorul în filologie Veronica Postolachi, profesoară de limbă și literatură română a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” și Margareta Cebotari, bibliotecar principal al Filialei „Onisifor Ghibu” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Vizitatorii au făcut cunoștință și cu volumele de carte despre viața și activitatea lui Mircea Eliade, aflate în colecția Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, prezentate în expoziţia „Mircea Eliade – un Mecena al românismului”.