miercuri, 29 aprilie 2015

O întîlnire cu maestrul Andrei Burac la Biblioteca „Alexandru Donici”

Vera Goldman,
                                Filiala  Alexandru Donici”
        
 Autor al mai multor scenarii de filme și piese de teatru (Moartea de după prînz; Primăvara în doi, Fîntîna Anghelinei, Spovedania etc.) puse în scenă în Republica Moldova și în alte țări, Andrei Burac scrie serialul „Mărturiile calvarului” – un serial din șapte piese radiofonice, care în anul 1996 au fost  montate la Radio Moldova.

       Aproape de două decenii  aceste piese radiofonice, ce descriu și redau atît de profund și de viu calvarul  răstignirii lui Isus Hristos, se  difuzează  în fiecare an la Radio Moldova, în Săptămîna Patimilor. Sunt șapte piese ce au puterea de a transcedenta și de a te face să trăiești spiritual acele vremuri cruciale pentru omenire – evenimente importante care au schimbat lumea.  Și,  întrucît tinerii sunt cei care au nevoie de îndrumare, uneori de elucidare a unor aspecte existențiale, am organizat la Biblioteca „Alexandru Donici” o întîlnire cu scriitorul Andrei Burac,  în cadrul căreia a avut loc o discuție asupra operei autorului.
       La activitate au participat elevi de la două instituții de învățămînt din Chișinău: Liceul Teoretic „Ion Creangă” și Gimnaziul Teatral „I.L. Caragiale”, care după ce au ascultat  piesele „Mărturiile calvarului”, în cadrul orelor de limbă și literatură română, au dorit să cunoască mai îndeaproape autorul acestor piese. Copiii au fost profund impresionați de cultura şi originalitatea care cu certitudine puteau fi sesizate pe parcursul dialogului dintre generaţii susţinut de distinsul scriitor.

       Datorită atît creaţiei literare, cît şi activităţii culturale, Andrei Burac a obținut numeroase  premii importante: Premiul pentru poezie al USM (1998), Premiul UNESCO – Pentru propagarea Binelui şi a Culturii (2002), Premiul de Excelenţă pentru contribuţia la dezvoltarea dramaturgiei naţionale, este deţinător al medaliei „Mihai Eminescu”, precum şi multe alte aprecieri.