miercuri, 22 aprilie 2015

O pledorie pentru profesia de bibliotecar

Elena DEREŞ,
bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”
Motto:
„Biblioteca este cabinetul magic în care există spirite vrăjite" (Borges)
           
            Dacă în viață faci ceea ce-ți, place e ca și cum nu ai lucra nici o zi. De aceea, e foarte important să-ți alegi meseria care ți se potrivește și care vine ca o mănușă pentru caracterul și temperamentul tău.
            Lectura în sine este un proces  cognitiv destul de profund. De aceea, oamenii care lucrează în această sferă a cunoașterii trebuie să fie niște persoane profunde și înțelepte. Sfera de care vorbim se referă și la bibliotecă, aceasta fiind o oază creată pentru confortul lecturii, pentru o evadare în lumea cunoștințelor și pentru o explorare reușită a mediului informațional.
            Și, da , exact ce ar fi biblioteca fără o călăuză de încredere?! De aceea, este esențial ca bibliotecarul să fie un ghid bun, o călăuză fidelă în acest labirint al informației şi al cărţilor. Dar ce se ascunde în sintagma de „ghid bun”?
            Sau cum ar trebui să fie temperamentul și caracterul bibilotecarului?
            Dacă vorbim de caracter, atunci biblotecarul ar trebui să fie o persoană sociabilă, cumpătată -  o trăsătură de caracter care te protejează de excese, altfel spus - este modest, disciplinat și își controlează dorinţele şi emoţiile. De asemenea, e important să fie binevoitor, onest și înzestrat cu inteligenţă socială (a şti cum să te adaptezi în diferite situaţii sociale şi a înţelege ce e important pentru ceilalţi). Aceste calități sunt esențiale, mai cu seamă în relația dintre bibliotecar și cititor.
            La fel, un lucrător al bibliotecii trebuie să fie perseverent, adică să-i facă plăcere să ducă la bun sfârşit ce a început, să fie creativ, altfel spus, să găsească unele căi noi şi productive de-a înfăptui lucrurile și să manifeste dragoste pentru cunoaştere, avînd mereu tendinţa să înnoiască la propriul fond de cunoştinţe.
            Aceste calități se referă mai mult la relația cu colegii de muncă în cadrul bibliotecii. De altfel, capacitatea de a lucra în echipă este la fel o trăsătură de caracter esențială : eşti loial coechipierilor şi-ţi asumi responsabilitatea şi partea ta din munca pe care-o faceţi împreună.
            Știm că pe lîngă trăsăturile de caracter cu care este înzestrat un om, temperamentul acestuia definește, de multe ori, comportamentul lui cu cei din jur.
            De fapt, există patru temperamente de bază: două predominant introvertite (melancolic și flegmatic) și două predominant extrovertite (sangvin și coleric).
            Pentru un biblotecar, ca să aibă succes profesional este, pe de o parte important să posede unul dintre temperamentele extrovertite, pentru că este o meserie care necesită o comunicare reușită cu publicul cititor.
            Pe de altă parte, de exemplu, colericii pot fi agresivi și insensibili, iar sangvinicii neatenți și neorganizați, aceste porniri însă pot fi estompate, dacă persoana este dotată cu inteligență socială și cumpătare, așa cum am vorbit mai sus.
            În aceeași ordine de idei, melancolicii și flegmaticii, care sunt niște introvertiți, au calități frumoase cum ar fi creativitatea specifică melancolicilor sau politețea, amabilitatea și tactul, acestea fiind specifice şi flegmaticului.

            Am descris mai sus cum ar fi ideal să fie o persoană care lucrează în această oază a cunoașterii și informației, care se se numește bibilotecă, dar, evident, este  oarecum greu să corespunzi sută la sută acestor cerințe, sau  obligaţiuni mai bine zis. Totuși, tendința zilnică de perfecționare și de lucru asupra propriei persoane este esențială și dă roade pînă la urmă. Iar în timp, rezultatele activității profesionale  vor vorbi de la sine!