joi, 2 aprilie 2015

Un training pentru traineri: Educaţie Mediatică pentru bibliotecari

Diana ŞONTEA,
şef-oficiu, Filiala „Onisifor Ghibu”


 Biblioteca „Onisifor Ghibu” împreună cu Programul Novateca a organizat pe 30,31 martie şi 1 aprilie, un training pentru traineri: Educaţie Mediatică pentru Bibliotecari. 
Trainingul a durat trei zile consecutive şi face parte din cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente şi a Educaţiei Mediatice în Moldova, derulat în parteneriat cu programul Novateca şi cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American.
„Bibliotecarii joacă un rol important în educaţia mediatică a cetăţenilor. Ei aduc cunoştinţele şi energia necesare pentru ca bibliotecile care lucrează cu centrele comunitare să prezinte cele mai bune practici media. Bibliotecarii informează şi ghidează persoanele de toate vârstele din comunitatea lor nu doar să găsească cărţi şi să utilizeze Internetul, ci şi să găsească cele mai de încredere surse, să fie consumatori critici de informaţii şi să înţeleagă noile medii”, a afirmat dna Carol Lange, directoare şi profesoară la Institutul Estival de Scriere Jurnalistică Intensivă din Washington, dar şi moderatoarea acestui training.
În cadrul evenimentului, bibliotecarii prezenţi au învăţat cum se face o ştire şi care sunt caracteristicile ei. Au fost abordate ciclul de ştiri de 24/7 şi mass-media socială, care implică foarte multe voci / condeie ce luptă pentru atenţia publicului. Pentru ca informaţia expusă să fie mai uşor însuşită, dna Carol Lange a organizat câteva jocuri în grup, unde bibliotecarele şi-au exprimat punctele de vedere privitor la ştire.
La baza acestor practici a stat Ghidul curricular de Educaţie Mediatică editat de Carol Lange. Ghidul de Educaţie Mediatică oferă recomandări şi abilităţi de gândire critică pentru a evalua credibilitatea ştirilor, a editorialelor şi a articolelor cu dimensiune umană, fie acestea publicate de presa scrisă, sau enunţate şi prezentate la  radio, televiziune sau mass-media socială. Principiile de bază ale ştirilor, editorialelor şi fotografiei abordate în acest manual sunt aplicabile pentru toate tipurile de media.
În paginile acestui manual, bibliotecarii pot regăsi lecţii, recomandări şi resurse pentru a instrui membrii comunităţii. Deoarece tehnologiile permit cetăţenilor să fie atât consumatori cât şi producători de informaţii, rolul bibliotecarului este şi mai important. Ei ghidează / orientează cercetătorii să se conecteze la cele mai bune surse, să ofere răspunsuri bine gândite la întrebările adresate, să dezvolte centre media şi să implice comunităţile cu noi idei. Reieşind din utilitatea şi importanţa informaţiilor din acest manual, bibliotecarii vor putea ajuta mai bine cetăţenii să evalueze şi să utilizeze media pentru a comunica informaţii de interesul fiecăruia.