luni, 25 mai 2015

Programul Naţional de promovare a modului sănătos de viaţă

Aurelia TINCU, Elena CALDARE,
Filiala “Alba Iulia”
Promovarea modului sănătos de viaţă în societatea noastră este un obiectiv destul de actual şi important. A fi sănătos înseamnă a fi frumos, a fi bine dispus, a fi puternic. Sănătatea noastră influenţează mediul în care trăim şi cel în care activăm, oamenii din jurul nostru, familia... Dacă suntem sănătoşi, înseamnă că facem parte din grupul de oameni, cărora le pasă de sănătatea lor şi a celor din jurul lor. Reieşind din cele menţionate, noi, cei de la Biblioteca "Alba Iulia”, am decis ca în acest an să elaborăm, împreună cu un grup de parteneri, Fundaţia “Vasiliada” şi ASCOR, Chişinău, un program concret, bine determinat, util comunităţii - un ciclu de conferinţe şi lecţii tematice privind diverse aspecte ale sănătăţii, pentru publicul larg. Printre acestea voi menţiona lecţia publică Cancerul şi alte boli ale secolului XXI”, care a avut loc la finele lunii martie, în sala de la parter a bibliotecii, cu participarea a circa 40 de persoane de diverse vârste şi categorii sociale. Invitaţii, Ion Vozian – medic oncolog-chirurg, doctor la Institutul Oncologic şi Lina Baranov, medic de familie în sectorul Buiucani, şi-au prezentat punctul de vedere asupra cauzelor apariţiei bolii, formelor, tratamentului medicinal şi naturist, transmiterea genetică a bolii, cauzele de îmbolnăvire a copiilor cu părinţi sănătoşi etc. “...Cercetătorii britanici, de exemplu, - constată medicul Vozian, - au efectuat diverse studii şi cercetări privind transmiterea cancerului de la mamă la făt în perioada intrauterină şi au descoperit că, celulele canceroase ale mamei şi fătului conţin aceaşi genă mutantă canceroasă, denumită BCR-ABL1, însă copilul nu în toate cazurile moşteneşte gena pe linie maternă. În cazul în care celulele canceroase trec prin bariera reprezentată de placentă, sistemul imunitar al copilului ar trebui să le recunoască drept celule străine şi să le distrugă. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă până în prezent nu pot să susţină cu certitudine dacă această transmitere este posibilă şi cum se produce ea…”.
            Lina Baranov, în calitate de medic de familie, susţine că este foarte greu când se constată această boală la o persoană, pe care, de obicei, medicul de familie, o cunoaşte mai mult sau mai puţin şi, despre concilierea psihologică de care are nevoie pacientul, despre starea morală şi psihologică a familiei pacientului, dar şi despre deontologia medicală şi reglamentările juridice, jurământul lui Hipocrate… O temă foarte largă şi actuală, iar lecţia a avut un impact pozitiv asupra celor prezenţi, pentru că întrebările şi dezbaterile au durat mult după ora preconizată.
     În ultima zi de joi a lunii aprilie, aceasta este ziua în care au loc şedinţele Clubului “Bartolomeu Anania”, a avut loc o conferinţa tematică intitulată "Medicina: Pro şi contra vaccinelor", la care au fost invitaţi medicii Adrian Lupușor dr., lector universitar la catedra Fiziologia omului si Biofizica, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemitanu”, cercetător științific stagier în cadrul Laboratorului de Neurologie Funcțională a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie şi Ion Vozian, oncolog-chirurg, doctor la Institutul Oncologic. Din prezentarea medicului Adrian Lupușor constatăm că, vaccinele reprezinta un capitol foarte important în îngrijirea copiilor şi-i protejează de  boli infecţioase grave. Dânsul a vorbit, celor prezenţi în sală, despre vaccinare ca despre o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Cei mai multi copii nu au nici o problema după ce sunt vaccinaţi. Înainte de administrarea vaccinului medicul este obligat să verifice starea sănătăţii copilului, care trebuie să fie perfect sănătos, altfel, acesta poate avea consecinţe mai mult sau mai puţin grave. În prezent există 26 de boli infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare, şi acest număr este în creștere… Sunt în curs de desfășurare sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri, constată invitaţii noştri. Au urmat un şir de întrebări, discuţii contradictorii - mai multe persoane s-au expus contra vaccinelor. Medicul a încercat să le explice, constatând că, da, de-a lungul timpului s-au înregistrat cazuri nefericite în urma vaccinării unor copii, precum boli neurologice, autism, deficit de concentrare, diabet, reacţii alergice, boli autoimmune, dar, în acelaşi timp, prin vaccinare au fost salvate milioane de vieţi omeneşti şi s-a reuşit eradicarea unor maladii care au provocat, altădată, moartea a milioane de oameni. Toate procedurile medicale sunt însoţite de riscuri, de asemenea şi vaccinarea, dar în instituirea acestor proceduri trebuie luat în seamă raportul beneficiu/risc…
În cadrul activităţilor a fost prezentată expoziţia de carte “O minte sănătoasă, un corp frumos”, de la care mai mulţi participanţi la conferinţă au împrumutat sau au rezervat cărţi despre sănătate...

Următoarea şedinţă va avea loc la 28 mai curent, la ora 18.00, ultima zi de joi a lunii, o altă conferintă cu tema “Frustrarea la copii”, la care vor participa psihologi specializaţi, pedagogi etc. Invităm toţi doritorii cointeresaţi de tema respectivă.