luni, 18 mai 2015

Puterea creatoare a lecturii unui roman – „Țesut viu. 10x10” de Emilian Galaicu-Păun

Margareta Cebotari,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”


 Programul municipal de lectură „Chișinăul citește o carte – 2015” a adresat chișinăuienilor o nouă provocare la lectura unei cărți deosebite prin conținutul și mesajul său – romanul „Țesut viu.10x10” al binecunoscutului scriitor, traducător și redactor literar Emilian Galaicu-Păun. 
Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat la finele lunii aprilie și începutul lunii mai trei întâlniri ale scriitorului Emilian Galaicu-Păun cu cititorii, la care au participat două clase de elevi ai Liceului Teoretic „Spiru Haret”, ghidați de Sergiu Orehovschi, profesor de limbă și literatură română al acestei instituţii și o grupă de studenți ai Colegiului Politehnic din Chișinău. Iar elevii Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” au avut dorința de a-l invita pe scriitor la o discuție, care a avut loc în sala de lectură a bibliotecii acestui liceu.
Vitalie Răileanu, critic literar, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a ținut din start să accentueze, că în jurul volumului „Țesut viu. 10x10” al talentatului scriitor Emilian Galaicu-Păun critica literară este axată de mult timp deja. Volumul este o provocare deosebită prin cuprinsul textului, prin sintagma limbajului abordat.
Criticul și istoricul literar Maria Pilchin, prezentă la prima întâlnire,  a remarcat faptul că scriitorul Emilian Galaicu-Păun este un nume important în literatura română, iar romanul „Țesut viu.10x10” reprezintă o țesere a personajelor, a ideilor, a stilurilor. Autorul a reflectat în cuprinsul cărții istoria unui tânăr în devenire, venit din perioada societății sovietice, în același timp Emilian Galicu-Păun construiește literar viață cotidiană a diferitor generații crescute sub influența ideilor socialist-comuniste.
La a doua întâlnire, cu elevi ai Colegiului Politehnic din Chișinău și o altă clasă de la  LT „Spiru Haret” un cuvânt în susținerea lecturii volumului „Țesut viu. 10x10” au avut de spus colegii de breaslă ai scriitorului: criticul literar Mircea V. Ciobanu, publicistul și editorul Gheorghe Erizanu, poeta Tatiana Afanas-Creciun.
Scriitorul Emilian Galaicu-Păun a dezvăluit în fața cititorilor gândurile care îi răvășeau inima în timpul celor aproape 14 ani, cât a durat scrierea acestei cărți. Autorul a dat mai multe caracteristici acestui volum. Este un roman al memoriei, deoarece sunt amintiri din perioada deportărilor staliniste, dar este prezentat și un altfel de 7 aprilie 2009. Este un roman-bibliotecă, deoarece se fac multe trimiteri la cărți și autori  preferați. Este un roman incomod, deoarece nu se ține seama de conveniențe sociale și lingvistice. Totuşi, mai mult este un roman-trăit, un roman-biografie a vieții sale.
„De mulți ani am frânt gâtul retoricii tradiționale” – a ținut să remarce scriitorul Emilian Galaicu-Păun, reiterând în fața cititorilor evenimente importante din viața sa, care au contribuit la scrierea acestei cărți. Cele zece istorii, cuprinse în cele zece capitole ale cărții, au o compoziție tragică, în esența lor, combinate cu poante ironice.
Autorul a dat și unele sfaturi de lectură. Cartea poate fi citită în două moduri: urmărind cronologia evenimentelor sau se poate aborda o lectură textualistă, fără a atrage atenția la timpul evenimentelor descrise.
Sergiu Orehovschi, profesor de limbă și literatură română al Liceului Teoretic „Spiru Haret” a adus mulțumiri Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, pentru posibilitatea de a participa cu elevii săi la altfel de ore de literatură română, în care ei au posibilitatea de a dialoga pe viu cu scriitorii și a venit cu inițiativa, către scriitori, critici literari,  editori – de a organiza așa dialoguri / prelegeri despre literatura anilor ’80-’90 și cu profesorii de limbă și literatură română, în cadrul întrunirilor profesionale.
Participanții la cea de-a treia întâlnire  cu scriitorul Emilian Galaicu-Păun, ce a durat în jur de trei ore, elevi ai Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”, au avut de asemenea parte de un sincer și emotiv dialog cu autorul, beneficiind de sugestive intervenții ale criticului literar Vitalie Răileanu,  axate pe creația acestui autor.
Moderatorul acestor întruniri, criticul şi istoricul literar Vitalie Răileanu, a îndemnat  elevii, studenții, dar și profesorii şcolari inclusiv, să citească foarte atent acest roman, care,  în spaţiul cultural românesc este unul dintre cele mai bune romane contemporane din ultimele două decenii.
 Biblioteca „Onisifor Ghibu” continuă a fi un deosebit generator şi provocator spre lecturi bune, selecte, a fost concluzia dlui Vitalie Răileanu, reiterând puterea creatoare a lecturii și invitând cititorii să vină cu noi întrebări la Conferința de totalizare a programului „Chișinăul citește o carte”, care va avea loc toamna, deci, este timp suficient pentru a împrumuta cartea de la bibliotecă și a pregăti impresiile.

Invitația este valabilă pentru toți doritorii de a gusta din plăcerea lecturii unei cărți spectaculoase – „Țesut viu.10x10” de Emilian Galaicu-Păun.