sâmbătă, 27 iunie 2015

Învățăm pentru dezvoltare și inovare

Vlada Burlacu, Biblioteca Raională „A. Donici”, Orhei


În ziua de astăzi, când orice organizație trebuie să-și ajusteze activitatea, conform resurselor existente, este necesar de a pune accentul pe selectarea și dezvoltarea resurselor umane existente în organizație. În cadrul instruirilor  din 29 – 30 aprilie 2015, foarte clar și prin exemple a fost analizată structura ABRM, rolul președintelui, biroului executiv, instrumentele și etapele de gestionare a resurselor umane ale  ABRM.  Un punct important a fost elaborarea Planului de dezvoltare personală, în care se specifică scopul, obiectivele și  activitățile principale și secundare, ce ajută la identificarea necesităților primordiale. Acest Plan de dezvoltare personală poate fi aplicat ca instrument de lucru și în cadrul organizațiilor în care activăm, pentru a ne forma unele abilități și deprinderi de evaluare și autoevaluare a activității noastre. S-a analizat minuțios Strategia ABRM, care sunt componentele de bază ale ei, precum și planul de acțiuni. Pe parcursul a două zile am acumulat informație utilă, care ne ghidează în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și aplicarea în practică a Planului de dezvoltare personală.  Formatorii merită toată lauda, deoarece prin exemple și metode participative și active au structurat ședințele. Avem un exemplu bun de urmat în activitatea noastră profesională. 

Sumarul proiectului Consolidarea capacității instituționale
Proiectul Consolidarea capacității instituționale ABRM, implementat cu suportul financiar al AO IREX Moldova și al Programului Novateca va urmări creșterea gradului de apreciere a importanței bibliotecilor și bibliotecarilor în comunitate. Diverse instruiri profesionale care vor avea loc vor aduce beneficii pentru membrii asociației ca aceasta să devină o instituție mai fiabilă, transparentă și eficientă. Dezvoltarea unui grup de lideri într-un mediu fortificat va influența în mod pozitiv bibliotecile, astfel contribuind și la consolidarea ABRM. Evaluarea capacităţilor instituţionale, elaborarea și aprobarea Manualului de politici și proceduri (MPP) pentru ABRM prin participarea și contribuția liderilor motivați și dedicați din diverse biblioteci din țară, care vor fi implicați în diverse acțiuni de formare în domenii relevante privind consolidarea capacității instituționale, reprezintă obiectul major al proiectului.

Desfășurarea activităților proiectului vor fi coordonate de către echipa proiectului și Consiliul de administrare al ABRM, precum și de AO IREX Moldova și al Programul Novateca