luni, 29 iunie 2015

Oportunități de creștere profesională



Angela Amorţitu,
Specialist principal, Comunicarea colecţiilor, BŞ ASEM

Depunerea dosarului în proiectul „Consolidarea capacităţii instituţionale a ABRM” a însemnat pentru mine o oportunitate prielnică de creştere profesională, de învăţare şi autoinstruire.
Un bibliotecar lider  în comunitatea bibliotecară trebuie să posede următoarele calităţi: să fie un profesionist bun, să fie disciplinat,  să poată împărtăşi  cunoştinţele sale cu alţi colegi, să aibă discipoli, să fie creativ în activitate şi trebuie să fie un bun orator. De asemenea, trebuie să realizeze permanent: planificarea (a etapelor pe parcurs, a zilei de muncă pentru a depista priorităţi şi a nu acţiona „haotic”); luarea deciziilor (accentul fiind pus nu atât pe complexitatea acestora, cât pe modul în care sunt luate: intuiţie, „fler personal” ori în baza analizei amănunțite a situaţiei); comunicarea (este factorul decisiv pentru un bibliotecar, precum şi capacitatea lui spre deschidere); şi, nu în ultimul rând, competenţa de conceptualizare a activităţii profesionale (formarea viziunii conceptuale privind abordarea problemelor de ordin profesionist, dezvoltarea atitudinii şi poziţiei profesionale).
În cadrul proiectului am învăţat mai întâi de toate să fim încrezuţi în sine, că ceea ce facem este un lucru bun făcut cu dăruire. A fi  bibliotecar înseamnă mai mult decât a oferi sau a nu oferi o carte atunci când îţi este cerută. Mai poate însemna a alege cartea ce merită să fie păstrată din avalanşa de cărţi ce se rostogoleşte peste noi, adică a constitui în timp colecţiile bibliotecii. Mai înseamnă a pătrunde în intimitatea fiecărui titlu pentru a-i găsi familia din care face parte şi a-i stabili locul în colecţie, adică a clasifica riguros documentele ce intră în bibliotecă. Înseamnă o muncă anonimă de cercetare pentru a veni în întâmpinarea celui care învaţă sau creează, punându-i la dispoziţie fişiere care să scoată la lumină faţetele ascunse ale cărţilor.
Proiectul în cauză vreau să aducă o schimbare prin îmbunătăţirea decizională din partea Asociaţiei  prin politicile şi procedurile ce vor fi elaborate. Trebuie să fie adus un suflu nou odată cu tinerii, care vor fi antrenați şi implicați în acest proiect prin sarcini concrete.
Particip la acest proiect, deoarece vreau să-mi aduc aportul personal la edificarea comunităţii  noastre bibliotecare, la ridicarea prestigiului profesiei de bibliotecar. Cunoştinţele proprii şi abilităţile mele obţinute pe parcursul activităţii mele profesionale de până acum vreau să fie aplicate în practică. Doresc să fiu membru al unei echipe de profesionişti, în care se va lucra prin cooperare, deschidere  şi creativ. Cunoştinţele  obţinute la fel for avea un impact de diseminare prin diferite forme.


Sumarul proiectului Consolidarea capacității instituționale
Proiectul Consolidarea capacității instituționale ABRM, implementat cu suportul financiar al AO IREX Moldova și al Programului Novateca va urmări creșterea gradului de apreciere a importanței bibliotecilor și bibliotecarilor în comunitate. Diverse instruiri profesionale care vor avea loc vor aduce beneficii pentru membrii asociației ca aceasta să devină o instituție mai fiabilă, transparentă și eficientă. Dezvoltarea unui grup de lideri într-un mediu fortificat va influența în mod pozitiv bibliotecile, astfel contribuind și la consolidarea ABRM. Evaluarea capacităţilor instituţionale, elaborarea și aprobarea Manualului de politici și proceduri (MPP) pentru ABRM prin participarea și contribuția liderilor motivați și dedicați din diverse biblioteci din țară, care vor fi implicați în diverse acțiuni de formare în domenii relevante privind consolidarea capacității instituționale, reprezintă obiectul major al proiectului.


Desfășurarea activităților proiectului vor fi coordonate de către echipa proiectului și Consiliul de administrare al ABRM, precum și de AO IREX Moldova și al Programul Novateca