joi, 15 octombrie 2015

Cenaclul Literar „La Târgoviște”: simbol al prieteniei și fidelității

Violeta MORARU,
Șef oficiu, Filiala „Târgovişte”

La ceas aniversar, Biblioteca „Târgoviște”, împodobită în strai de sărbătoare și învăluită în miresme de gutui și crizanteme și-a primit cu drag oaspeții.  Pentru a ne bucura împreună de succesele și  realizările noastre, am organizat diverse manifestări culturale:.Duplex profesional Biblioteca Publicăspaţiu pentru dialog,  Intâlnire cu scriitorul Arcadie Suceveanu În cămaşă de cireașă etc., iar la chindiile celei de a doua zile a avut loc şedinţa Cenaclului Literar La Târgoviște. Istoria Cenaclului este strâns legată de activitatea culturală a bibliotecii noastre pe parcursul a două decenii. In cadrul ședințelor  au fost lansate zeci de cărți atât ale scriitorilor cu renume, cât și ale debutanților, au fost omagiate diverse personalități, pentru public s-au organizat  expoziții de carte și pictură, muzica de calitate a fost și este prezentă permanent în cadrul întrunirilor. Președintele cenaclului este scriitorul, medicul Ion Cuzuioc.

Ședința a fost una deosebită, deoarece s-a desfăşurat în incinta bibliotecii renovate. Invitații au remarcat spațiul și paleta de culori a localului. La eveniment au participat scriitori, artiști, bibliotecari, elevi. În prima parte a ședinței a fost lansată biobibliografia Un astru pe firmamentul umorului și a satirei românești - Ion Diordiev. Volumul  este dedicat inversării a 80-a a scriitorului, umoristului, ziaristului, epigramistului Ion Diordiev, fiind o reflectatare a  diversității creaţiei sale pe parcursul a şase decenii de activitate. Lucrarea este destinată criticilor literari, studenților, elevilor, bibliotecarilor, tuturor celor interesați de personalitatea și opera sa.

Domnul Ion Cuzuioc a subliniat importanța acestui eveniment cultural și a adus un omagiu octogenarului Ion Diordiev. Cuvinte frumoase dedicate cărții, bibliotecii și veteranului ce poartă nestinsă flacăra epigramei - Ion Diordiev, au fost rostite de către dr Mariana Harjevschi director general al BM „B.P.Hasdeu”, academicianul Mihai Cimpoi, președintele Uniunii Epigramiștilor Ion Diviza, poetul și editorul Vasile Căpățână, criticul literar Tudor Palladi, Ludmila Gajos, director al Bibliotecii Târgoviște, Gheorghe Postolache, Ion Buga, Vasile Galaicu etc.

Manifestarea a fost condimentată cu  epigrame, vorbe cu duh, glume și  amintiri. Iar interpretul Ilie Văluță  a  mângâiat auzul celor prezenți cu minunatele sale cântece lirice.

În a doua parte a ședinței Cenaclului a fost lansată, în format electronic revista rgoviște – bibliotecă inovată și modernizată   Doamna dr. Larisa Ungureanu  a adus la cunoștința  celor prezenți scopul alcătuirii revistei, apoi  a  descris  lucrarea.


Ședința Cenaclului Literar La Târgoviște a fost întregită de înmânarea diplomelor, de aplauzele asistenței, ceea ce a conferit manifestării o notă de solemnitate, în tandem cu o caldă prietenie ce rezistă în timp.