joi, 18 februarie 2016

Jurnalul unui adolescent

Daniela VRABIE,  bibliotecar, 
Filiala „Transilvania”
           

Jurnalul este o forma de rezistență în lupta cu timpul. Închide în el experienţe și imortalizează stările interioare prin care trece un om în confruntare cu micile drame și bucurii ale existenţei de zi cu zi. Orice vârstă este importantă, pentru ca viața oferă mereu noi și noi ocazii care merită închise în noi și în jurnalele noastre. Dacă ar fi să căutăm un motiv pentru care adolescența este mai compatibilă cu ideea de a ține un jurnal, este pentru că trăim totul mai intens, pentru ca viața interioară este mai densă și mai creativă ca oricând altcândva.

Cum spunea Mircea Eliade în romanul „Adolescentului Miop” – „Amintirile sunt icoanele timpului pierdut”.
Activitatea din cadrul Serviciului „Adolescentul” a început cu prezentarea unui colaj de imagini și frânturi din trăirile adolescentului, de unde s-a încins o discuție aprigă între participanți. Li s-au împărțit fise Asemănări / diferențe izbitoare în care au completat următoarele fraze: Când văd că anumite lucruri nu sunt făcute la timp și aș dori să le văd realizate, eu…; Când lucrurile din jur par a merge, eu… Când lucrez înconjurat înconjurat de colegii mei, eu etc.  
Culoarea dragostei - altă însărcinare în care au fost provocați să răspundă la următoarele întrebări, numind culorile care li se par mai potrivite: Care este culoarea fericirii? Care este culoara tristeții? Care este culoarea gingășiei? Care este culoarea singurătății? Care este culoarea străinătății? Care este culoarea creativității? Care este culoarea dragostei?.etc.
Ținând cont că suntem în ajunul sărbătorii dragostei „Dragobetele”, la finalul întâlnirii participanții au avut sarcina de a reface perechile de îndrăgostiți (personaje literare sau de operă, actori, sportivi, personaje istorice, scriitori, personalități ale vieții publice).
Trecerea timpului aduce schimbări în felul de a trăi, ambițiile și ideile adolescenților ar fi bine să existe înr-un colț de lume în care viața e frumoasă și fericirea trebuie să existe.
În concluzie, este important să îți imortalizezi experienţele, să scrii romanul propriei vieți și o să o faci la timpul potrivit. Răsfoirea jurnalului adolescenței este mereu surprinzătoare pentru că oferă, iar și iar ocazia să retrăiești un trecut demult lăsat în urmă.

Bunul simț este o colecție de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani. Credem că nici o carte nu rezistă dacă nu zidești în ea o parte din sufletul tău.