vineri, 4 martie 2016

Ce spun femeile despre războiul de pe Nistru?


Larisa UNGUREANU,
bibliotecar, Filiala „Târgoviște”

Ziua Memoriei, 2 martie, a fost consemnată la Filiala Târgoviște prin prezentarea cărții Femeia în zonele de conflict. Istoria verbală. Acest volum este un document incontestabil despre războiul de pe Nistru. Cartea a fost scrisă de şase ziariste, membre ale Clubului Ziaristelor 10 + şi editată la Chişinău în anul 2006.În acea zi de 2 martie 1992.    Preşedintele de atunci Mircea Snegur, a autorizat intervenţia militară împotriva forţelor rebele, care atacaseră posturile de poliţie din stânga Nistrului loiale Chişinăului. Poporul nostru și, în primul rând, locuitorii din stânga Nistrului, au fost puși la grele încercări. Luptele se dădeau pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Vladimir Beşleagă în al său Argument se întreabă: „Cine face istoria? Bărbaţii. Cine scrie istoria? Bărbaţii. Femeile o suportă. Femeile o trăiesc. Femeile o suferă…” Tocmai despre suferinţele femeilor, soţii ale combatanţilor care nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă (Maria Lupaşcu), soţii ale martirilor care au făcut parte din grupul Ilaşcu (Eudochia Ivanţoc) , o discuţie cu Olga Căpăţână, ofiţer, care a luptat în Transnistria, istoria Mariei Ungureanu, director la Școala-internat pentru copiii orfani din Bender, aflată sub jurisdicţia Chişinăului, interviu cu Vasilisa Iovcev, soţia lui Ion Iovcev, director la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, cu  profesoarele de la acest liceu Raisa Pădurean şi Tatiana Andrieş, un interviu cu Eugenia Halus, directoarea Liceului Teoretic Evrica din Râbniţa ş.a.

Ce spun aceste femei? Spun adevărul despre acele zile sângeroase, pline de teamă pentru soți, pentru copii, pentru familie, vorbesc despre curajul bărbaților care și-au apărat țara cu arma în mână de cei care, până mai ieri, se considerau frați.

Cutremurătoare sunt dezvăluirile Eugeniei Șeremet din Bender care, disperată, își căuta soțul, pe Ovidiu Șeremet, învățător ca și ea, printre cei vii, el fiind deja executat de separatiști în cel mai odios mod sau ale Eudochiei Ivanțoc, soția lui Andrei Ivanțoc, care a făcut parte din grupul Ilașcu și a fost arestat în dimineața zilei de 2 iunie 1992 și judecat la 15 ani de închisoare pentru faptul că-și dorea ca limba română și grafia latină să ajungă și la populația din stânga Nistrului.

Fiecare istorie povestită de aceste și alte femei, care au fost incluse în carte, sunt un destin, un destin în care se reflectă tragicile evenimente din anul 1992, cât şi urmările lor. Sunt istorii vii, trăte de oameni concreţi, care vorbesc despre suferinţele lor şi a familiei lor. Sunt istorii care nu ajung în manualele de istorie sau în analele științifice, dar sunt istorii din care putem învăţa ce este viața, putem cunoaşte trecutul, evenimentele de atunci, aşa  cum s-au desfăşurat în acel timp. Nimic inventat.


Prezentarea cărţii s-a făcut în această zi în repetate rânduri, dat fiind că Ziua Memoriei am consemnat-o împreună cu grupuri de cititori de diferite vârste și de la diferite școli și licee care veneau la bibliotecă. Cu regret, doar câțiva elevi, băieți de la Școala profesională nr.2, cunoșteau semnificația zilei de 2 martie, în rest nici nu știau că în anul 1992 a fost război...2 martie 1992 rămâne o pagină roşie în istoria tânărului stat – Republica Moldova.