marți, 1 martie 2016

Despre războiul transnistrean, la Biblioteca „Ovidius”, din prima sursă

Ion Borș, cronicarul Bibliotecii „Ovidius”



Când am aflat despre întâlnirea scriitorului Vlad Grecu cu elevii Centrului de Excelență în Construcții la Biblioteca „Ovidius”, m-am bucurat. Pe Vlad l-am cunoscut în iarna anului 1981, la Dubăsari. În 1982 a depus actele la Facultatea de Construcții Civile, a Universității Tehnice din Moldova. Participă la revoltele de la începutul anilor 90. La apărarea localității Corjova de atacurile secesioniștilor de la Tiraspol, Râbnița și Dubăsari. În noaptea dintre 1 și 2 martie 1992, susținuți de cazaci, gardiștii transnistreni au declanșat un atac asupra sediului poliției din Dubăsari.  La 2 martie, localnicii din Dubăsari și satele Corjova, Cocieri, Roghi și Malovata au răspuns prin capturarea armelor din unitatea militară sovietică de la Cocieri. Peste o săptămână, Vlad Grecu părăsește orașul asediat de separatiști, își trece familia peste Nistru și se întoarce în detașamentele create la Cocieri, participând activ în lupte. În una din zilele lunii aprilie, aflu de pe poziții că a căzut ostașul Grecu, din satul Corjova. Fiindu-mi prieten, am început îngrijorat să-l caut. Spre seară l-am găsit viu și nevătămat. Căzu-se un consătean de al lui, Ion Crecu, un adolescent fără mustață. După încheierea rușinoasă a conflictului, el se reunește cu familia la tabăra de odihnă din satul Ivancea.

Pe la sfârșitul anilor 90, familia Grecu este transferată de guvern la Chișinău, iar în 2000 este domiciliată în sectorul Buiucani. Toată această perioadă am fost nedespărțiți - la Dubăsari, pe platoul Cocieri, refugiați la Chișinău, domiciliați în aceeași casă.

Vlad Grecu este născut în satul Corjova (devenită în anii 50, când s-a construit Hidrocentrala, suburbie și parte componentă a orașului Dubăsari) la 11 mai 1959, în familia lui Ștefan Grecu și a Sofiei Toma. Din copilărie a frecventat secțiile de box și caiac-canoe. În 1976 a absolvit școala de Arte Plastice din Dubăsari, iar în 1987, Universitatea Tehnică din Chișinău, Facultatea Construcții Civile. Este căsătorit. A educat doi feciori. Stas Grecu a absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru”. Mulți ani a pictat prin mănăstirile transilvănene, trăind printre călugări. Recent s-a căsătorit cu o ardeleancă, continuând să restaureze picturile murale din biserici și mănăstiri. Al doilea fecior, Veaceslav Grecu, s-a stabilit la Berlin.

La începutul anilor 2000, Vlad Grecu începe să scrie. Mai întâi, în 2002, publică cartea pentru copii „Morcovel”; în 2005 - „O viziune din focarul conflictului armat de pe Nistru”, o documentare a evenimentelor tragice din stânga Nistrului și în 2010 - un volum de proză artistică, cu un semnificativ titlu: „Unde sunt zeii popoarelor învinse”. Din 2015 este  Membrul Uniunii Scriitorilor. Scrie dramaturgie.

Recent la Biblioteca „Ovidius” a avut loc prezentarea cărții „Unde-s zeii popoarelor învinse” - o întâlnire a elevilor Centrului de Excelență în Construcții cu scriitorul Vlad Grecu. Întâlnirea a început cu niște termeni cunoscuți de constructori, ori scriitorul Vlad Grecu este inginer constructor de profesie, iar elevii Centrului - viitori specialiști în domeniu.

Deci, apropierea a avut loc. Apoi, scriitorul a început să analizere nuvela „Călăuza”, propusă în prealabil, elevilor pentru lectură. Încetul cu încetul, discuția a prins. Vlad Grecu a povestit despre eroii nuvelei, despre călăuza „Cuscră”, un personaj vesel, care mereu găsea ieșire din situație. În nuvelă au fost folosite nume reale. Autorul a citit un fragment semnificativ din lucrare. A urmat o discuție despre mersul războiului din Transnistria, despre „burunduci” - eroi și generali inutili, asemuiți cu cei din romanul „Peripețiile bravului Soldat Șveic”, scris de Jaroslav Hasek. Maestrul cuvântului, fiind și participant la conflictul armat, a povestit despre luptele de la Roghi, Dubăsari, Corieri și Corjova. Elevilor le-a fost demonstrat pe marele ecran un epizod din filmul documentar „Durere și Speranță”, realizat de cunoscutul regizor Victor Bucătaru.

La încheiere, scriitorul i-a îndemnat pe viitorii constructori să lectureze cât mai mult, pentru că a cunoaște nu strică. Vlad Grecu a vorbit  și despre alte lucrări scrise de el, cum sunt, de exemplu, povestirile fantastice.

Întâlnirea a reușit, măcar și prin faptul că parte din participanți intenționează să citească cartea „Unde-s zeiii popoarelor învinse”, imediat după întâlnire.