vineri, 25 martie 2016

Modalităţi de combatere a traficului de fiinţe umane

Dina SICORSCHI
Bibliotecar, Filiala „O. Ghibu”
            

La data de 24 martie 2016, Biblioteca „Onisifor Ghibu” în parteneriat cu Academia „Ştefan cel Mare” și LT „Minerva” a organizat o lecţie publică în cadrul căreia au fost abordate modalităţile de combatere a traficului de fiinţe umane. Invitatul de onoare, Vitalie Ionaşcu lector la academia „Ştefan cel Mare” a venit cu o prezentare slideshow la această temă. Elevii au fost foarte receptivi,  subiectul lecției i-a motivat să se încadreze activ în discuţia ulterioară. Liceenii au adresat mai multe întrebări, la care au primit răspunsuri cu adevărat utile. Și pentru o asimilare mai bună a informației, profesorul Vitalie Ionașcu a împărţit publicului prezent cărţi şi pliante care reprezintă un suport științific al temei abordate.
Traficul de fiinţe umane înseamnă recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane prin ameninţare cu forţa sau prin folosirea forţei sau a altor forme de constrângere, prin răpire, fraudă, înşelăciune, abuz de putere sau de situaţie de vulnerabilitate sau prin oferirea sau acceptarea de plăţi sau foloase pentru a obţine consimţământul unei persoane care deţine controlul asupra unei alte persoane în scopul exploatării.
            Cauzele traficului de fiinţe umane:
1. Nivelul de trai - Cele mai multe dintre victime aparţin unor familii în care unul dintre părinţi, sau chiar ambii, sunt şomeri, confruntându-se cu mari dificultăţi materiale, sau ele însele au o situaţie familială grea,în cazul femeilor acestea fiind abandonate de soţi şi având copii în întreţinere.
2. Şomajul – o altă cauză importantă a traficului o reprezintă rata mare a şomajului. Lipsa locurilor de muncă şi slaba lor calificare fac ca tot mai multe persoane să cadă în capcana traficanţilor. Trebuie evidenţiat aici şi nivelul scăzut al salariilor, care nu acoperă minimul necesităţilor. În multe situaţii, aceste persoane, dacă îşi găsesc un loc de muncă, sunt angajate fără documente oficiale şi sunt prost plătite.
3. Educaţia – cele mai multe dintre persoanele care sunt traficate nu şi-au încheiat ciclul obligatoriu de educaţie. Ele nu au o calificare adecvată, nu au experienţă pe piaţa muncii şi, astfel, sunt mai vulnerabile. Vulnerabilitatea este invers proporţională cu nivelul de educaţie. Cele mai vulnerabile (circa 40%) sunt cele care nu au terminat liceul, având vârsta cuprinsă între 15–20 de ani.
4. Mediul familial – persoanele provin, în general, din familii în care alcoolismul,conflictele şi antecedentele penale sunt o constantă, ca şi lipsa afecţiunii parentale.. Multe dintre victime încearcă să scape dintr-un mediu familial dominat de violenţă sau un mediu familial prea constrângător.
            Victime sunt bărbaţi, femei si copii din toate mediile, indiferent de rasă sau clasă socială. Infractorii îi obligă sau îi păcălesc cu promisiuni false, implicându-i în situaţii pe care nu le pot controla. De cele mai multe ori, victime sunt persoane tinere şi ambiţioase, care caută oportunităţi economice, de călătorie sau de studii în străinătate. Infractorii profită de visele şi speranţele acestor persoane pentru a-i exploata sau vinde ca sclavi.
            Consecinţele traficului de persoane asupra societăţii.
            Traficul de persoane este o infracţiune care afectează nu doar victimele sau şi familiile acestora, ci şi societatea în ansamblu. Traficul de persoane nu trebuie privit doar ca formă de victimizare a fiinţei umane, ci şi ca o problemă de dezvoltare umană şi socială. Orice traumă fizică sau psihică are consecinţe grave asupra sănătăţii persoanelor, dar duce şi la diminuarea şanselor acestora de a duce o viaţă normală, datorită faptului că traficarea împiedică persoana să se comporte ca un membru al societăţii. Consecinţele negative ale traficului se extind de la victimele directe la comunităţile şi societatea din care acestea provin şi care se confruntă cu pierderea capitalului uman, cu cheltuieli crescute pentru recuperare.
            Fiecare persoană are acelaşi drept elementar de a-şi urma visele şi speranţele, de a căută o viaţă mai bună pentru sine şi pentru familie, de a călătorii sau studia, de a găsi un loc de munca mai bun.
6 Paşi pentru nu a deveni o victimă a traficului de persoane.

Pasul 1 Deschide ochii!!!  
Ţi sa făcut o propunere?
Nu fi naiv, verifică în detaliu orice ofertă primită.
                                                                                   Pasul 2  Fii vigilent!!!.
                                                                       Lasă cât mai multe informaţii familiei!
Pasul  3 Fii prudent!!!.
 Ţi s-a oferit sprijin la plecare?
 Nu da nimănui actele de identitate!
                                                                                
            Pasul 4   Fii curajos!!!.
                                                                                   Eşti deja în pericol ?
                                              Cere ajutorul oricărei persoane cu care intri în contact!
Pasul 5  Fii atent!!!.
Cum îţi dai seama că o persoană este victimă a traficului de fiinţe umane?
Nu ignora problemele persoanelor din jur!
                                                                                  Pasul 6   Nu ezita!!!.
Adresează-te poliției, misiunilor diplomatice
 ale Moldovei în străinătate sau
 organizaţiilor neguvernamentale.