marți, 22 martie 2016

Viețuitoarele pe cale de dispariție în Republica Moldova

Mila ȘEREMET,
 Șef serviciu, Filiala „Transilvania”

De Ziua mondială a Apei 22 martie am mers cu comunicarea „Viețuitoarele pe cale de dispriție în Republica Moldova”, la invitația dnei profesoare prin excelență, Dorina Marin, diriginta clasei a IV-a „B” la Şcoala primară „A. Popovici” din sectorul Ciocana. În calitate de asistent a fost un reprezentant de la Ministerul Învățământului.
Datorită comunicări elevii au luat cunoştinţa cu informaţii utile referitor la flora și fauna țării noastre, despre impactul negativ al omului asupra mediului ambiant în ansamblu, despre necesitatea apariţiei celei de treia ediţii a Cărţii Roşii a Moldovei, lansată la 11 februarie 2016, la Chişinău, care include încă câteva capitole noi ce conţin specii rare de alge și ciuperci.
Ghioceii atât de mult așteăptați primăvara sunt pe cale de dispariţie împreună cu bujorul de pădure, iarba ciutei, ștevia turcească,  arinul alb și arinul negru, nufărul alb etc. Din apele Moldovei dispar pești precum lostrița și nisetrul, sunt afectate păsările precum egreta mare și egreta mică, pelicanul comun și cel creț, tandra lebedă cucuiată și cea cântătoare, animalele: dihorul, pisica sălbatică, popândăul, jderul, nurca etc.
Am făcut comparație referitor la numărul de specii de plante și animale enumerate în  prima ediție apărută în anul 1976, unde erau incluse aproximativ 50 de specii de plante și animale, pe când în a treia ediție sunt incluse deja peste 400 de specii de plante și animale. Este o diferență impunătoare ce denotă atitudinea noastră incorectă față de mediul înconjurător.  
Din partea Bibliotecii „Transilvania” le-am oferit și următoarele prezentări de carte: Cartea Roșie a Republicii Moldova, colecția „Lumea animală a Moldovei. Păsări”, Vol. III, „Lumea animală a Moldovei. Mamifere”, vol. IV, „Lumea animală a Moldovei. Pești. Amfibieni. Reptile”, vol. II,  „Lumea vegetală a Moldovei. Plante cu flori”, vol. I, „Lumea vegetală a Moldovei. Plante cu flori”, vol. III. Au fost binevenite aceste, prezentări deoarece copiii dispuneau de informație generală, iar noi ne-am axat direct pe flora și fauna Republicii Moldova oferindu-le și imagini ale speciilor rare.
Subiectul lecției de azi a fost: „Viețuitoarele”, descifrat prin maxime și ghicitori cu ajutorul lui Globuleț, care ne-a atenționat despre pericolul poluării mediului ambiant. Clasa a fost împărțită în patru echipe: naturaliști, cercetători, ecologiști și creativii. Au fost explicate noțiunile de floră și faună, elevii au dat drept exemple de ființe și din ce încrengătură fac parte: păianțenul, cocoșul, leul etc. Apoi am compus împreună lanțul trofic, de ex., firicel de iarbă, urs, șarpe, șoarece, vultur, găină. O dată ce dispare măcar cineva din acest lanț în natură apare un dezechilibru ce pune în pericol întreaga existență.
Au fost și răspunsuri un pic haioase cum ar fi: Terra e numită Pământul albastru pentru că are prea multă apă. Apa este sângele pământului, cartea este sângele bibliotecii. A urmat desigur o mică rectificare: Cunoașterea poate fi socotită drept sângele Bibliotecii.
Pe parcursul orei au fost practicate diferite metode și tehnici de lucrul în lanț, lucrul în perechi, scaunul autorului...
De Școala primară „A. Popovici” ne leagă o frumoasă colaborare reflectată prin multitudini de activități: prezentări de carte, expoziții de carte comunicări, lecturi, proiecte ce sunt un plus valoare atât bibliotecii cât și școlii.

Le mulțumim elevilor și dnei profesoare Dorina Marin pentru atmosfera plăcută și activitatea interesantă petrecută împreună.