vineri, 22 aprilie 2016

Poet ajuns la vârsta înţelepciunii

Ludmila CAPIȚA,
bibliotecar principal, Filiala „Transilvania”

        
Filiala „Transilvania”, într-o frumoasă colaborare cu Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru” a organizat o intâlnire de suflet cu poetul, traducătorul și omul politic – Ion Hadârcă. Proragoniștii activității au fost elevii clasei a 2-a „F”, îndrumați de învățătoarea Violeta Ghemu și bibliotecara Ala Nuța.

         Dna Parascovia Onciu, șefa filialei, a dat startul întîlnirii și a salutat oaspetele, dorindu-le tuturor să petreacă o oră de suflet, fructuoasă și plină de noi cunoștințe.
         Poezia „Rugăciune” a fost ca o deschidere pentru cei mici cu scriitorul Ion Hadârcă. Poetul a remarcat că, pentru Dumnealui este o sărbătoare mare întâlnirea cu cititorul. Cuvântul este ceva fin, sensibil, o aranjare atentă pentru a nu da în bară, să te dedici totalmente cuvântului. Le-a povestit copiilor multe lucruri interesante din viața și creația sa, despre cum se scrie o carte şi cum apare în formatul pe care ei îl răsfoiesc.  
         La această întâlnire de suflet Ion Hadârcă a prezentat următoarele titluri de carte: „Ionuț ce Nou-Nouț”, „Bunicuța zburătoare”, „Imposibila oprire”, „Gheara de fum”, „Antele parabolice”, unde copiii au fost încântaţi de conţinutul cărţilor şi duşi pe valurile copilăriei şi poeziei.
          Când a venit timpul întrebărilor, copiii au fost foarte curioși și l-au invadat pe poet cu întrebări ca exemplu: Câte cărți ați scris? Cine v-a inspirat să scrieți poezii? Ce meserie ați fi avut dacă nu erați scriitor? (credcă aș fi fost pictor), Cât timp trebuie pentru a scrie o carte? (uneori și zece ani); Ce năzbâtii ați făcut când ați fost mic? L-ați cunoscut  pe Grigore Vieru?, etc.  Poetul cu înţelepciune și răbdare, le-a răspuns  tuturor, și l-au ascultat cu multă atenție.
         Profesoara dna Violeta Ghemu i-a multumit poetului pentru momentele incitante şi pentru interesul spre lectură pe care sperăm că l-a trezit copiilor. Poetul a apreciat ingeniozitatea, curajul copiilor în cunoașterea cuvântului, a poeziei  şi s-a bucurat enorm,  că se mai citește într-un secol al tehnologiilor informaţionale.                                                                                                                                    
Copiii au fost impresionaţi de întâlnirea cu scriitorul Ion Hadărcă, cei care au fost mai activi au primit câte o carțulie cu autograf. Autorul a făcut o donație de carte și Filialei „Transilvania”, pentru care îi suntem recunoscători. 
Aşadar, o întâlnire cu un scriitor, este o întâlnire care, deschide uşa spre noi orizonturi, ajută să depăşeşti limitele şi să vezi mai departe decât ţi-ai imaginat că poţi vedea. A fost o întâlnire, sperăm noi, care le va oferi hrană pentru suflet copiilor , îi va încărca energetic şi îi va provoacă să cunoască un om de la care în mod sigur poţ învăţa, care este un om special, venit să le lumineze.