vineri, 20 mai 2016

Diversitatea expoziţiilor – punctul de atracţie al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”

Dina SICORSCHI,
Bibliotecar, Filiala „Onisifor Ghibu”

 Cu ocazia Zilei Bibliotecii şi Zilelor Ghibu – 24 de ani de la fondare, (18-20 mai 2016),  toţi oaspeţii au posibilitatea de-aşi încânta privirile cu câteva expoziţii extraordinare şi originale de carte, imagini, poze şi citate.
Păşind pragul bibliotecii, utilizatorii pot admira expoziţia de fotografii Filiala „Onisifor Ghibu” în imagini… Am încercat să-i surprindem nu doar pe bibliotecarii noştri implicaţi în diverse activităţi, dar şi pe oaspeţii şi utilizatorii activi care au participat la diverse evenimente culturale. Aşadar, puteţi admira poze cu Onisifor Ghibu - profesorul român de pedagogie, membrul corespondent al Academiei Române şi politicianul, luptătorul pentru drepturile şi unitatea poporului român în cinstea căruia a fost numită biblioteca.
Directorul bibliotecii Vitalie Răileanu a fost surprins la o conferinţă alături de criticii şi istoricii literari Ion Ciocanu, Aliona Grati, Nina Corcinschi. Este mai mult o poză-simbol, deoarece panoul ar fi neîncăpător pentru a arăta implicarea dumnealui în viaţa cultural-artistică a instituţiei pe care o dirijează.
De asemenea şi activitatea bibliotecarelor Tatiana Braicov, Aurelia Galiţchi-Staci, Natalia Roşca, Dina Sicorschi, Elena Dereş şi Liuba Muntean – implicate în prezentări de carte, mese rotunde, ore de informare, lecţii publice, etc. a fost prezentată în imagini atractive.
Punctul de atracţie al Sălii de Marmură Albă rămâne a fi expoziţia de carte cu genericul „Onisifor Ghibu un dascăl pentru eternitate”, pe care am re-inventat-o. O cărare a cunoaşterii, cu cărţi pe post de străjeri, îl duce pe cititorul curios spre pomul cu citate culese din operele lui Onisifor Ghibu. Expoziţia de carte propriu-zisă cuprinde peste 60 de titluri, cele mai relevante fiind: Pedagogia militans, Pe baricadele vieţii, Despre educaţie, Chemare la judecata istoriei, Gînduri despre Basarabia.
Şi Sala Nuciferă a îmbrăcat în aceste Zile ale Bibliotecii „Onisifor Ghibu” haine de sărbătoare. Utilizatorii pot admira o diversitate de expoziţii şi o multitudine de cărţi valoroase, care cu siguranţă contribuie la dezvoltarea intelectuală şi culturală a fiecăruia din noi. 
Laboratorului de cercetări literare şi biobibliografie „Onisifor Ghibu” este punctul de atracţie al instituţiei noastre. Vizitatorii au posibilitatea să cunoască cărţile care au fost realizate/ elaborate în cadrul Laboratorului Bibliotecii şi la scrierea cărora a contribuit fiecare angajat. Considerăm că literatura este o chimie a spiritului, de aceea am înfăptuit o expoziţie de carte cu elemente de laborator chimic. În laboratorul bibliotecii noastre deseori au loc reacţii de cercetare, rezultatele cărora sunt volumele de exegeze literare: Ion Ciocanu. În marginea şi miezul poeziei; Nicolae Bileţchi. Romanul şi contemporaneitatea. Problema constituirii genului românesc; Ion Vatamanu. Umbre. Poetul şi imperiul; Lector in Libris: Scriitori basarabeni despre lectură, carte, bibliotecă: (o antologie); Eugen Cioclea în dioptria criticii și studiilor literare; Sergiu Pavlicencu. Cartea unui destin; Nicolae Esinencu. Spectacolul operei literar; ş.a.
O expoziţie „suspendată” în care promovăm cele 16 volume din colecţia „Moştenire.  B.P. Hasdeu” a fost elaborată cu scopul de a promova personalitatea şi opera ilustrului scriitor, filolog, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic român – Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Expoziţia Cele mai frumoase cărţi din colecţia Bibliotecii „Onisifor Ghibu” pune accentul pe designul cărţilor.
Cartea tipărită pierde din piaţă, din cauza suportului electronic. Cartea trebuie să-l atragă pe cititor, de aceea ne-am propus să scoatem în evidenţă importanţa designului de carte. Felul în care o carte este receptată, depinde într-o mare măsură de sugestiile vizuale pe care le transmite publicului. Englezii au un proverb foarte bun în acest sens: „Don’t judge a book by it’s cover”, adică „Nu judeca cartea după copertă”. Chiar dacă în majoritatea cazurilor e folosit (proverbul!) pentru a exprima raportul interior/ exterior pentru oameni, considerăm că ar putea fi interpretat şi în sensul său propriu.

Aşadar, Vă invităm la lectură! La lecturi serioase şi temeinice!