marți, 3 mai 2016

Opera druțiană cunoscută prin prisma lecturii la concursul cognitiv - educativ „Cu Ion Druță devii faimos"

Doina Spătaru, Filiala „Ștefan cel Mare”

Cartea e pomul înțelepciunii
(proverb unguresc)

Dacă mi se face dor de mama și de tata - îl recitesc pe Druță. Dacă mi-e dor de satul copilăriei mele - îl recitesc pe Druță. Scrierile sale sunt ca niște tablouri de Nicolae Grigorescu, din care răzbate melodia timpurilor. Pentru toate timpurile. Și în care ai dori să evadezi pentru a deveni măcar pentru o clipă personajul lor. Viața lui Ion Druță - una puternică, închinată toată Adevărului din cuvânt - o povestesc operele Dumnealui. În ele scriitorul și-a răsădit adînca lui iubire de oameni, de viață, de podoabele și de tainele ei, minunate pretutindeni, dar mai ales în țara și în făptura neamului nostru.  Ion Druță este una din legendele plaiului nostru, una din zidirile de rezistență ale Literaturii noastre naționale. Iar eroii săi literari sau dramatici creează cu toții o famiilie mare de oameni vii, reali, asemenea nouă, dar mai ales asemenea părinților și bunicilor noștri. De la aceste personaje învățăm ani de-a rândul spiritul, noblețea, demnitatea și frumusețea dragostei de om și de viață.
Și personajele pe care le-au cunoscut elevii de la Liceul Teoretic „Elena Alistar” și Școala - Grădiniță Pas cu Pas nr. 152 i-au animat să cunoască opera lui Ion Druță. Personajele din povestirea Trofimaș le-au trezit anumite amintiri și au făcut și asemănări între viața pe care autorul o descrie și cea a lor, a cititorului. Fiecare persoanaj este o parte din noi cu aceleași trăiri, destin,  fapte și dorințe, vise sau năzuințe. În povestea furnicii avem destinul crud și dorința de a supraviețui a unei furnice care timp de patru zile trece prin momente dificile și inumane numai pentru a asigura un trai mai bun suratelor sale. În vânătoarea de rațe avem povestea rățuștei Cenușica care pentru a putea rămâne în viață devine o pasăre eosebită pentru Moș Trofim și Baba sa care o scapă de răutatea rațelor zi de zi, însă totuși într-o zi primejdia îi dă târcoale. Ea se întoarce primăvara la foștii stăpâni pentru a le demonstra și arăta cât de mult bine i-ai făcut.
Acest concurs de lectură promovează cartea și imaginea bibliotecii. Moderatoarele Aliona Mihailov și Doina Spătaru au verificat cunoștințele acumulate de cititori prin lecturarea povestirilor lui Ion Druță datorită unor întrebări. Cele trei clase au fost împărțite în trei echipe, iar fiecare echipă avea un lider. Liderul desemna elevul care v-a răspunde la întrebare. La finalul concursului care echipă a acumulat mai multe fișe verzi oferite pentru răspuns  a primit și locul de frunte - locul I. Deasemenea au fost desemnate și locul II și III și diplome de mențiune pentru participare activă la concurs. Prin acest concurs îi încurajăm la lectură, la formarea deprinderilor de a citi mereu alte opere noi și de a lectura cu regularitate și din plăcere. Citind ei își lărgesc bagajul de cunoștințe și își dezvoltă vocabularul. Acest concurs demonstrează că elevii citesc și vor mai citi deoarece sunt ambițioși și doresc să se manifeste.