miercuri, 18 mai 2016

Un „împărat” la Biblioteca „Ovidius”

Natalia Cojoharenco, şef oficiu, Biblioteca „Ovidius”

 A devenit deja o frumoasă tradiţie ca odată cu apariţia la Bucureşti a unei noi cărţi semnate de scriitorul şi poetul Petre Crăciun ea să fie lansată şi la Chişinău, la Biblioteca „Ovidius”. La lansarea volumului de poveşti în versuri „Împăratul-copil” au venit la bibliotecă elevii claselor a treia de la Grădiniţa-şcoală primară 226 din sectorul Centru al capitalei. Alături de oaspeţii mici au fost prezenţi poeţii Claudia Partole, Lidia Ungureanu, Maria Tomiţă-Corini, Ion Popa-Pădure, scriitoarea Valeria Dascăl şi actorul Sandu Aristid Cupcea. Petre Crăciun a prezentat publicului în premieră cartea de poveşti în versuri „Împăratul-copil”, proaspăt scoasă de sub tiparul editurii bucureştene „Zorio”. Autorul a povestit celor prezenţi în sală despre traseul său ca scriitor pentru copii, despre începuturile carierei sale, despre importanţa literaturii pentru copii.

„Ca să avem o mare literatură (pentru adulți), trebuie să avem mai înainte o mare literatură pentru copii” afirmă scriitorul. Or, literatura pentru copii este o lume plină de haz, plină de învățăminte și lecții importante de viață. Copiii, mai mari sau mai mici, se identifică și trăiesc aventurile personajelor, singura limită fiind propria imaginație. Copilul, are nevoie de personaje pozitive care să lupte pentru Adevăr, Bine, Frumuseţe, Dreptate, Curaj, Modestie, Tradiții, Rădăcini, Devotament, Iubire s.a. Toate aceste calităţi umane se regăsesc în personajele basmelor lui Petre Crăciun. 

Petre Crăciun le-a povestit copiilor că o mare sursă de inspiraţie pentru operele sale sunt pățaniile nepoțelei sale Andra şi că ulterior sunt proiectate în volumele sale.  Apoi, a   povestit despre viitoarea carte care în curând va fi editată şi va purta titlul „Țara Adevărului și Împăratul Minciună”, la fel o poveste în versuri. Poetul a recitit un şir întreg din poeziile sale: „Aladin, covorul și deltaplanul”, „Măgarul și conservatorul”, „Bobocul de casă”, „Povestea lui Azorel”, „Motanul descălţat” ș.m. a.

Poveştile lui  Petre Crăciun sunt seducătoare nu numai pentru copii ci și pentru maturi  pentru că sunt inteligente și foarte bine scrise. Ele au un puternic potenţial educativ, În ele autorul nu se maimuţăreşte, nu vorbeşte poetic. Poveştile sunt pline de atmosfera basmului românesc și nu se recurge la o modernizare forțată. Bine zicea cineva că literatura pentru copii este tot literatură, dar mai bine scrisă.

Spre finalul activităţii copii au lansat o ploaie de întrebări, la care scriitorul bucureştean a căutat să găsească răspunsuri potrivite. „Basmele mele au un puternic conținut educativ – spune autorul, eu pledez pentru ca educația să înceapă cu literatura pentru copii românească, cu personaje românești, cu tradiții care să cultive spiritualitatea românească” .


Autorul intenţionează să editeze cele 50 de  basme scrise până în prezent, înmănunchindu-le sub coperta unei antologii cu numele „Basme din Ţara Copiilor Fericiţi”. Or, asta este misiunea unui scriitor, să slujească cititorului, să stimuleze dragostea de lectura si cărţi să trezească curiozitatea intelectuală a copilului.